Valoriseren aardappeleffluent

Als reststroom uit aardappelzetmeel resteren aardappelvezels die voedingsvezels, suikers, eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten. In dit project van Nutravit Technology en Avebe wordt een procedé wordt ontwikkeld om nuttige voedingsvezels te onttrekken aan zowel aardappelvezels als suikerbietenpulp, fruitpulp en groenteafval. Om het vervolgens om te zetten in aardappelstroop en natuurlijke suikers voor o.a. sportgels die in de juiste dosering zonder pieken oor het lichaam worden opgenomen. 

NutraVit Technology b.v. en AVEBE onderzoeken in dit project hoe de restroom uit aardappelzetmeel die nu veelal richting veevoeder gaat anders ingezet kan gaan worden. Hiervoor wordt een procedé ontwikkeld dat de nuttige voedingsvezels onttrekt aan zowel aardappelvezels, maar ook aan suikerbietenpulp, fruitpulp en groenteafval. Producten die hiervan gemaakt kunnen worden zijn aardappelstroop, natuurlijke suikers voor o.a. sportgels die in de juiste dosering zonder pieken door het lichaam worden opgenomen. De ondersteuning vanuit het Platform voor dit project betreft met name de fase waarin het product wordt ontwikkeld, water en energie kan worden hergebruikt, CO2 emissie wordt gereduceerd en de toegevoegde waarde van de toepassingen wordt onderzocht.

Gerelateerde thema's: Emissies naar de lucht, Energie, Water en bodem, Grondstoffen en reststromen