Op welke manier kun je duurzaam eten? We leggen het voor je uit door alle begrippen die te maken hebben met zelf duurzaam eten op een rijtje te zetten, uit te leggen en voorbeelden te geven over hoe je dagelijks duurzamer kunt gaan eten.
Fairtrade eten
In elke supermarkt kun je producten vinden met een Fairtrade keurmerk. Dit keurmerk wordt ook wel het Max Havelaar keurmerk genoemd. Dit keurmerk is op bijna 2000 producten te vinden in de Nederlandse supermarkten. Wanneer je een fair trade keurmerk vindt op een product, betekent dit dat de handel op een eerlijke manier heeft plaatsgevonden, waardoor je dus rekening houdt met de duurzaamheid van producten. Dan heeft er dus zeker geen slavernij of kinderarbeid plaatsgevonden. Chocolade is één product waarvan een groot deel nu een fair trade keurmerk heeft. Organisaties zoals Tony’s Chocolony, Swiss Chocolate en Naturally Love it maken hun chocolade op een eerlijke manier en deze producten kun je dus ook met een gerust hart aanschaffen. Behalve chocolade zijn er nog honderden andere producten waar het fair trade keurmerk op zit. Kijk in de supermarkt goed of je het keurmerk ziet en je kunt verzekert zijn van een eerlijk product.
Macrobiotisch eten
Bij macrobiotisch eten wordt er rekening gehouden met het feit dat groente en fruit niet op een chemische manier worden behandeld, kunstmatig bemest worden of in kasten verbouwd zijn. Mensen die macrobiotisch willen eten vermijden ook producten die met chemische middelen of kleurstoffen zijn behandeld. Het macrobiotisch eten is veganistisch. Dit betekent dat dierlijke producten – vlees, eieren en zuivel- niet worden gegeten. Deze eetwijze baseert zich vooral op het hebben van balans in je leef- en eetpatroon. Een macrobiotisch eetwijze ziet er bijvoorbeeld als het volgt uit:
- 50-60% granen en graanproducten
- 20-25% groenten
- 12% peulvruchten en zeewier
- 6% soep
- 7% andere producten
Bekijk voor macrobiotische producten eens de recepten pagina.
Natuurlijk eten
Behalve fairtrade en macrobiotisch eten, kun je ook natuurlijk eten. Dit betekent dat je alleen voedsel eet wat uit de natuur komt. Tegemwoordig wordt bijna elk product bewerkt zodat het in de supermarkt kan liggen. Hierdoor worden producten langer houdbaar en zien ze er aantrekkelijker uit. Toch kun je ook producten eten die rechtstreeks uit de natuurkomen zoals: fruit, groentes, noten, zaden, vis en eventueel (biologisch) vlees. Natuurlijk eten is beter voor je gezondheid en natuurlijk voor het milieu.
Organisch eten
Organisch betekent eigenlijk letterlijk ‘biologisch’ maar in het Nederlands betekent organisch ‘voortgekomen uit iets levends’. Volgens Ekonoom is het verschil tussen organisch en biologisch eten dat de organische grond dood biologisch materiaal kan bevatten, voortkomend uit planten of dierlijke resten. Een appel kan hierdoor bijvoorbeeld organisch zijn, maar hoeft niet biologisch te zijn.
Biologisch eten
Bij biologisch eten wordt bij het productieproces van de producten rekening gehouden met het welzijn van mens en dier. Dieren hebben bijvoorbeeld meer leefruimte en de natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden zonder gebruik van kunstmesten. Er zijn een aantal keurmerken op producten waaraan je biologische producten kunt herkennen. Dit zijn het: EKO keurmerk, Europees Biologisch keurmerk en de Demeter. Bij biologische producten worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en er vindt geen genetische modificatie plaats.