Keurmerken duurzaamheid

Er zijn verschillende keurmerken waaraan je kunt zien dat een product duurzaam is. Wanneer je een product in de winkel ziet met een keurmerk, betekent dit dat een onafhankelijke partij het product heeft beoordeeld aan de hand van een aantal scherpe eisen. We zetten hieronder alle voedings keurmerken op een rijtje met daarbij de uitleg waar er op wordt getoetst. 

  • Biologisch keurmerk

    EU biologisch

Dit ‘groene blaadje’ rechts is het keurmerk dat bekend staat als het keurmerk voor biologisch eten. Op elke verpakking van een product waar dit voedingskeurmerk op staat vermeld, kun je ook een controlenummer zien of een instantie die het product heeft gecontroleerd. Hierdoor is het betrouwbaar en kun je contact opnemen met de instantie, mocht je het niet helemaal vertrouwen.

  • EKO keurmerk

    eko-logo

Het EKO keurmerk geeft aan dat een product is gemaakt op de biologische landbouw. Wanneer een product een EKO-keurmerk wilt ontvangen, moet het geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest hebben gebruikt. Verder wordt er verwacht dat veehouders op een diervriendelijke manier zijn opgegaan met het vee. Dit betekent dat ze voldoende leefruimte hebben gehad etc. Wanneer een product is getoetst op deze criteria, kun je dit keurmerk vinden.

  • Beter leven keurmerkbeter leven 2 sterren

Producten met een Beter leven keurmerk zijn getoetst op diervriendelijkheid. Op een product kunnen 1, 2 of 3 sterren staan. Maar wat is precies het verschil tussen deze sterren?

Keurmerk met 1 ster
–  Koeien: eigen ligbox het jaar in de wei
– Kuikens: daglicht, en overdekte uitloop
– Kuikens: ruimte in stal
Keurmerk met 2 sterren
– Varkens: stro
– Staarten niet gecoupeerd
– Kuikens: meer ruimte in stal
Keurmerk met 3 sterren
– Varkens: grotere binnenruimte
– Varkens: zeugen mogen in de wei
– Kippen: minder in stal