Is biologisch eten gezonder?

EU biologisch

Er is wetenschappelijk niet aangetoond dat biologisch eten gezonder is dan normaal eten, volgens Voedingscentrum.  Dit betekent echter niet dat biologisch eten onzin is, want er zitten zeker goede voedingsstoffen in die veel voordelen hebben voor je lichaam. Biologisch eten is één van de manieren waarop je je eetpatroon duurzamer kunt maken. In dit blog vertellen wij je wat de voordelen zijn van biologisch eten en leggen we uit waar je biologisch eten aan kunt herkennen. Eten is lekker, gezond en door middel van onze tips goed voor mens en dier!

Voordelen biologisch eten

Melkvee verschil

Eén van de dingen waarom biologisch eten gezond voor je is, is omdat er in veel producten een hoog Vitamine C gehalte, veel mineralen en bioactieve stoffen zitten. Dat is extra waardevol bij sportvoeding. Verder kan de vetzuursamenstelling van melk anders zijn in biologische producten. Biologische melk is eigenlijk de weidemelk. De koeien gaan veel de wei in, waar ze kunnen grazen en vrij rond kunnen bewegen waardoor de koeien een veel fijner leven hebben. De melk die geen biologisch keurmerk bevat, zegt dus iets over de omstandigheden van de koeien. In de slechtste gevallen komen de koeien heel weinig de stal uit. Dus het grootste verschil tussen de ‘gewone’ en weidemelk is de leefomstandigheden van de koeien.

Vleesvee: waarom biologisch beter?

Dat het niet goed gaat met de vleesveehouderij heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord. Maar wat is nu precies het verschil tussen biologisch en gangbaar vlees? Hét grote verschil volgens Milieucentraal is het gebrek aan synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest op het land. Bij biologische vleesproducten wordt dit niet gebruikt, waardoor de grond gezond blijft. De natuur helpt de natuur op deze biologische akkers. Een voorbeeld is dat lieveheerstbeestjes luizen op eten. Op deze manier hoeven er geen gewasbeschermingsmiddelen ingeschakeld te worden, maar blijft de grond schoon en levendig door de natuur zelf.

Biologisch is milieuvriendelijker

In de biologische teelt worden producten gemaakt met aandacht voor het milieu. Zo wordt er op de akkers geen gebruik gemaakt van pesticiden en worden er minder broeikassen uitgestoten. Verder wordt een groot deel van het afval dat wordt geproduceerd, weer hergebruikt. Als laatst is eerlijkheid een belangrijk punt in de biologische handel. De beesten hebben de ruimte gehad en boeren besteden vaak meer tijd aan het verbouwen van de producten. Hierdoor kun je dus gerust zijn wanneer je een product nuttigt met een biologisch keurmerk.

is biologisch eten gezonder

Hoe biologisch gezond eten

Biologisch eten klinkt misschien makkelijker dan het is. Want hoe weet je nu welk eten biologisch is? Biologisch eten kun je herkennen aan een biologisch keurmerk. Wanneer je dit keurmerk herkent op eten, is het biologisch. De eisen aan dit keurmerk zijn heel streng dus je kunt er zeker op zijn dat de producten die dit keurmerk bevatten, zijn gecontroleerd op dierenwelzijn, chemische bestrijdingsmiddelen en biologische ingrediënten.
Verder voldoen producten met het Demeter of EKO-keurmerk ook aan de eisen voor keurmerken.

Laat uw antwoord achter