Duurzame verpakkingen: tips voor bedrijven

Duurzaamheid is op dit moment een belangrijk modewoord in het bedrijfsleven. Dat is natuurlijk terecht! Hoewel zeer weinig bedrijfsprocessen volledig duurzaam zijn, hebben bedrijven grote inspanningen te leveren voor het verminderen van de negatieve impact die ze op het milieu hebben. Veel bedrijven staan om deze reden onder druk van klanten en de overheid om steeds betere keuzes te maken als het om producten en verpakkingen kopen gaat.

Wat zijn duurzame verpakkingen?

Duurzame verpakkingen verwijzen naar de inkoop, ontwikkeling en het gebruik van verpakkingsoplossingen die een minimale impact op het milieu en minimale voetafdruk hebben. Maar aangezien alle verpakkingen energie en materialen kosten, zijn duurzame verpakkingen in de realiteit verpakkingen die duurzamer zijn dan andere opties. Heel simpel gezegd, zijn duurzame verpakkingen dus milieuvriendelijker en dragen ook niet bij aan de verdere uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen.

Waarom is duurzaam verpakken belangrijk?

Vooral de e-commerce met alle mogelijke bezorgdiensten is de afgelopen jaren in een duizelingwekkend tempo gegroeid. Hoewel deze explosieve groei fantastisch voor het bedrijfsleven, de samenleving en de economie is, kunnen al deze voordelen slechts van korte duur zijn. Tenzij er ook een verdere ontwikkeling in duurzaam ondernemen komt. Juist daarom zijn duurzame verpakkingen een cruciaal onderdeel van een positieve toekomst.

Er zijn naast enkele ethische voordelen, daarnaast ook nog andere voordelen aan het aanbieden van duurzame verpakkingen. Duurzaam verpakkingsmateriaal kopen kan in veel gevallen immers een prima marketinginstrument zijn. Waarmee een bedrijf optimaal een groeiend publiek van milieubewuste klanten kan aanspreken.

5 Milieuvriendelijke verpakking alternatieven

We presenteren hieronder enkele inspirerende groene verpakkingsoplossingen die er nu op de markt verkrijgbaar zijn.

Geupcycled golfkarton

We kennen allemaal wel de verpakking van noppenfolie. Wat een grote favoriet van kinderen is. Deze verpakking helpt breekbare artikelen tijdens verzending te beschermen. Dit is op basis van plastic echter absoluut geen milieuvriendelijk materiaal. In plaats daarvan is geupcycled golfkarton een beter alternatief. In plaats van kartonafval weg te gooien of te recyclen, krijgt dit materiaal een extra leven als dempingsmiddel. Er worden daarbij kleine insnijdingen gemaakt om een soort concertina-achtig effect te produceren dat net als noppenfolie tegen schokken beschermt.

Opblaasbare luchtkussens van gerecycled materiaal

Opblaasbare luchtkussens zijn een ander geweldig eco en kostenbesparend alternatief voor piepschuim of noppenfolie. Ze zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Ze zijn ideaal voor het opvullen van lege ruimtes in dozen of voor het opvullen van verpakte artikelen.

Deze luchtkussens zijn kleine zakjes die opgeblazen kunnen worden en bestaan dus voornamelijk uit lucht. Dit vermindert, in vergelijking met andere dempingsmaterialen, de hoeveelheid plastic die bij de productie wordt gebruikt. Deze luchtkussens kunnen bovendien hergebruikt plus gerecycled worden en zijn zelfs biologisch afbreekbaar.

Gerecycled karton en papier

Al deze vulmaterialen moeten natuurlijk ook ergens in ondergebracht worden. Kartonnen dozen zijn daarvoor de industriestandaard. In vergelijking met andere materialen, en dan met name plastic, vermindert één kartonnen doos de uitstoot van olie en kooldioxide met 60%. Bovendien is karton als organisch materiaal 100% biologisch afbreekbaar en kan het 5 tot 7 keer gerecycled worden. 

Dit betekent echter niet dat karton een voorbeeldig duurzaam materiaal, vrij van milieu zonden is. Wanneer dit karton op stortplaatsen wordt gedumpt, dan gaat de afbraak van dit materiaal met een zware ecologische voetafdruk gepaard. Bovendien vereist de inkoop van nieuwe vezels boompulp, wat een aanzienlijk risico op ontbossing met zich meebrengt.

Om ervoor te zorgen dat dit soort verpakkingsmateriaal zo milieuvriendelijk mogelijk is, moet er naar post-consumer of post-industrieel gerecycled papier en karton gezocht worden. Er moeten bovendien materialen gebruikt zijn, die als FSC gecertificeerd gemarkeerd zijn. Om er zo zeker van te zijn dat het duurzaam beheerde bossen ondersteunt.

Biologisch afbreekbare kunststoffen en gerecyclede kunststoffen

Je kunt er helaas niet omheen: soms is een plastic verpakking de enige haalbare oplossing om aan de zakelijke en verzend behoeften te voldoen. Maar ook in deze situaties is het mogelijk om 100% gerecycled plastic en biologisch afbreekbare opties te gebruiken.

Er moet daarbij echter wel opgemerkt worden dat er een limiet is aan het aantal keren dat plastic gerecycled kan worden, namelijk 2 tot 3 keer. Wat betekent dat zelfs gerecycled materiaal binnenkort op stortplaatsen terechtkomt.

Een antwoord hierop zou bioplastic kunnen zijn. Deze bioplastic wordt geheel of gedeeltelijk van hernieuwbare biomassa bronnen gemaakt. Zoals suikerriet en maïs, of van microben zoals gist. Sommige bioplastics zijn biologisch afbreekbaar of onder de juiste omstandigheden zelfs composteerbaar.

Biologisch ecologisch textiel

Ecologische textiel verpakkingen bieden klanten een extra waarde en vermindert tegelijkertijd het bedrijfsafval in een bedrijfs toeleveringsketen. Dit omdat het hier om een duurzaam materiaal gaat dat voor meerdere doeleinden geschikt is. Een bedrijf kan bijvoorbeeld ter vervanging van plastic zakken herbruikbare tassen ontwerpen. Of textielverpakkingen die als oppervlaktebeschermers voor meubels hergebruikt kunnen worden.

Er is een verscheidenheid aan biologische stoffen op de markt, waaronder onder meer hennep, biologisch of gerecycled katoen, tapioca en palmbladeren. Al deze materialen zijn biologisch afbreekbaar. Wat betekent dat ze relatief weinig tijd nodig hebben om op een natuurlijke wijze af te breken. Als voorbeeld heeft zuiver linnen maar twee weken nodig om te ontbinden. Terwijl het 10.000 jaar duurt voordat plastic tassen volledig afgebroken zijn!

Kortom

Productverpakkingen maken jaarlijks meer dan een kwart van al het huishoudelijk afval uit dat geproduceerd wordt. We produceren daarbij zelfs tot bijna 4 keer meer verpakkingsafval dan in de zestiger jaren van de vorige eeuw het geval was. Dit komt met name dankzij de stijgende e-commerce trends.

Het introduceren van duurzame praktijken en principes kan prima helpen deze opwaartse trend bij het verpakkingsmateriaal te stoppen en tegelijkertijd vriendelijker voor het milieu te zijn. Dus als bedrijven massaal voor milieuvriendelijke verpakking benodigdheden en processen kiezen. Dan speelt dit een cruciale rol bij het minimaliseren van de vervuiling en het afval dat in onze oceanen en op stortplaatsen terecht komt. Dat is wat iedereen graag wilt, of niet soms?