De voordelen van een koolhydraatarm dieet

Het internet staat tegenwoordig vol met allerlei soorten diëten: keto-, eiwitrijk- of een veganistisch dieet. Misschien heb jij er al een paar geprobeerd, of ben je nog helemaal nieuw in de wereld van gezond eten. In deze post wordt ingegaan op het koolhydraatarm dieet, er staat uitgelegd wat het is en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kan jij inschatten of dit eetpatroon wat voor jou is!

Wat is een koolhydraatarm dieet

Gemiddeld genomen eten een volwassenvrouw zo’n 210 gram koolhydraten per dag. Met een koolhydraatarm dieet verminder je deze inname naar vijftig tot 130 gram. In plaats van je energie uit koolhydraten te halen, haal je het met dit dieet uit eiwitten. Zo zul je voor je lunch niet langer twee broodjes eten, maar bijvoorbeeld kipfilet uit de oven samen met broccoli. Ook zal je niet langer snoepen en snacken, suikers zijn namelijk ook een vorm van koolhydraten! Doordat je met dit dieet minder calorieën inneemt, val je dus af. 

Wat zijn de voordelen

Allereerst is het voordeel dat voor veel producten waar normaliter koolhydraten inzitten, er een alternatief bestaat die jij kan eten wanneer je dit dieet volgt! Voor elke soort groente of fruit met veel koolhydraten, bestaat er een soort met weinig koolhydraten die je kan gebruiken voor je favoriete gerecht. Doordat je veel energie haalt uit eiwitten tijdens het dieet, blijf je langer verzadigd dan met ander soort eten. Dit zorgt er dus voor dat je minder last krijgt van een hongerig gevoel en je dus minder gaat eten. 

Wat zijn de nadelen

Een koolhydraatarm dieet is een dieet dat naast eiwitten, ook rijk is aan (verzadigde) vetten. Dit kan dus in de weg staan van het gewichtsverlies als je niet goed oplet met wat je eet. Verder is het een behoorlijk streng dieet! Dit eetpatroon volg je dus niet zo 1,2,3. Het vergt motivatie en doorzetvermogen.