Wat is kweekvlees?

Het begrip kweekvlees is steeds vaker te horen in het nieuws. Maar wat is kweekvlees? Voor het produceren van kweekvlees worden via een dierlijk biopt stamcellen buiten het lichaam van dieren in een laboratorium gekweekt. Kunstmatig vlees is in opmars vanwege onder andere de milieuwinst en de bijdrage aan het dierenwelzijn. Het succes van kweekvlees is afhankelijk van de bereidheid van partijen om dit duurzaam gekweekte stukje vlees te omarmen, het kunstmatige vlees te kopen en op te eten.

Toename bedrijven met kweekvlees

De cellen die worden verkregen via het biopt delen zich veelvuldig in het laboratorium. Hierdoor is het mogelijk om met een kleine hoeveelheid stamcellen een grote hoeveelheid “cultured meat” te produceren. Door de toenemende vraag naar ecologisch vlees zal de vraag naar kweekvlees bedrijven ook groeien. Toen gekweekt vlees nog in de kinderschoenen stond, was een stukje kunstmatig vlees voor de consument onbetaalbaar. Om van kweekvlees een succes te maken, moet aandacht worden besteed aan tal van zaken, zoals betaalbaarheid, duurzaamheid, voedingswaarde, voedselveiligheid, kwaliteit en smaak en het gebruik van grondstoffen.

Kweekvlees kopen

De betaalbaarheid van kunstmatig vervaardigd vlees komt voor particulieren steeds dichterbij. Waar de kunstmatige hamburger in 2013 nog honderdduizenden euro’s kostte, is de prijs in 2021 gedaald tot minder dan tien euro. Toch is het anno 2021 nog niet mogelijk om in een restaurant een stuk “cultured meat” te bestellen.

Betaalbaarheid gekweekt vlees

Zodra grondstofproducenten er in slagen om de ingrediƫnten geschikt te maken voor de voedselindustrie, zal dit als een katalysator werken voor de verdere (prijs)ontwikkeling van het laboratorium gekweekt vlees. Het is dan ook niet uit te sluiten dat de kostprijs van kweekvlees bij voldoende schaalvergroting zelfs onder dat van duurzaam vlees komt te liggen.

Conclusie

Een kunstmatig stukje vlees op je bord wordt in de nabije toekomst zeker mogelijk. Wel is het nodig dat de prijs van de grondstoffen voor het productieproces dalen om dit gekweekte stuk vlees betaalbaar te maken. Met een gekweekt stukje vlees wordt een belangrijke bijdrage geleverd op het gebied van duurzaamheid en diervriendelijkheid. Nu steeds meer bedrijven de meerwaarde van laboratoriumvlees inzien, wint in-vitro vlees steeds meer aan terrein.