Evenwichtig en gezond koolhydraatarm eten

Als je op zoek gaat naar manieren om gewicht te verliezen, ben je ongetwijfeld de term koolhydraatarm dieet tegengekomen. Bij deze manier van diëten ga je niet zozeer al te drastisch je calorie-inname beperken, maar wel de inname van koolhydraten. Dit compenseer je dan door meer eiwitten en vetten te eten.

Wat is koolhydraatarm eten?

Bij een koolhydraatarm dieet ga je niet enkel je calorieën tellen, maar ook de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn nodig voor de energievoorziening van je lichaam, maar het teveel eraan zal opgeslagen worden in de vorm van vet, iets wat je uiteraard liever wilt vermijden. Hierin kan een onderscheid gemaakt worden tussen snelle en langzame koolhydraten, de snelle zijn te vermijden terwijl de langzame juist heel erg nodig zijn voor je lichaam. Het komt er dus niet op aan om alle koolhydraten te schrappen, maar om de juiste voedingsmiddelen te eten.

Nuttige tips voor een koolhydraatarm dieet

Binnen je koolhydraatarme eten moet je op zoek gaan naar die producten die je wel de nodige energie leveren om de dag door te komen. Zaken die je beter laat zijn bijvoorbeeld aardappelen, witte rijst, pasta, koeken en wit brood. Deze bevatten namelijk veel snelle koolhydraten die ervoor zorgen dat je lichaam dat je bloedsuikerspiegel snel zal stijgen en terug dalen, met een dip en honger tot gevolg. Kies je echter voor trage koolhydraten in groente en volkorenproducten, dan zal je bloedsuikerspiegel trager stijgen maar ook trager dalen. Dit geeft je een langer voldaan gevoel en voldoende energie.

De voordelen

Koolhydraatarme diëten bieden vele voordelen. We sommen ze even voor je op:

  • Gewichtsverlies
  • Een betere bloedsuikerspiegel wat leidt tot een verminderd risico op hart- en vaatziektes, diabetes, oogproblemen en bepaalde soorten kankers.
  • Een lagere en stabielere bloeddruk
  • Minder cholesterol

Redenen genoeg dus om ook zelf eens na te gaan hoe je koolhydraten, de snelle dan, zoveel mogelijk uit je voeding kan weren en zo je gezondheid verbeteren. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Bijdragen aan duurzamer leven

Duurzaamheid en duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Door bewust te kiezen voor het eten van meer plantaardige producten draag je hier je steentje aan bij. Kies je ervoor om meer groenten en vezels te eten in plaats van vlees, scheelt dat niet alleen in je koolhydraten, maar dan heeft je eetgedrag ook een kleinere impact op het milieu. Het telen van gewassen is namelijk minder schadelijk voor het milieu dan het massaal kweken van dieren voor menselijke consumptie. Bovendien zal je door bewuster te eten volgens een voedingsplan enkel de producten kopen die je ook echt gaat opeten, wat dan weer de overconsumptie helpt verminderen. Een kleine verandering in jouw gewoontes heeft dus een grote impact.