Waarom niet meer meer biologische rijst op het menu?

Rijst is het hoofdvoedsel van een groot deel van de wereldbevolking en is tezamen met noedels de equivalent van de aardappel en pasta van ons westerse dieet. Rijst voorziet miljarden mensen over de hele wereld van een goedkope, voedzame energiebron. Maar de onvoorspelbaarheid van diverse omstandigheden die de rijstteelt beïnvloeden zal de komende jaren als gevolg van klimaatverandering toenemen. 

De transformatie naar meer biologische rijst 

Dit betekent bijvoorbeeld dat Thailand, ‘s werelds grootste rijstexporteur, in het midden van het natte seizoen drogere periodes zal zien die jonge planten kunnen beschadigen, en overstromingen aan het einde van het regenseizoen die de oogst beïnvloeden. Aanpassingen aan de klimaatverandering is daarom erg belangrijk voor de ontwikkeling van de rijstproductie in Thailand. Maar deze klimaatverandering kan alsook positieve gevolgen hebben voor de rijstopbrengsten als boeren hun rijstteelt technieken hiervoor aanpassen door onder meer de plantdatum te wijzigen en geschikte rijst variëteiten te gebruiken. De rijst importeurs op de wereldmarkt beginnen echter ook rijst te eisen die geteeld is met milieuvriendelijke landbouwsystemen, waaronder de biologische methoden. Die nieuwe biologische landbouwpraktijken zijn namelijk goed voor het milieu door de landbouwchemicaliën te verminderen, water te besparen en de koolstofvoetafdruk te verkleinen. 

Omarming gezonder voedsel 

De op de biologische wijze geteelde rijst is ook in Nederland zeer gewild omdat dit het belang van gezonder voedsel en een ecologische duurzaamheid omarmt. Door van biologische meststoffen en andere organische voedingsbronnen gebruik te maken, is het resulterende rijstgewas namelijk gezonder en voedzamer voor de consument. En dat is heel prachtig, want zo gaat de rijst consumptie alsook een gezonde toekomst tegemoet! De Chinezen geloven immers dat rijst duizenden jaren geleden al een essentieel hulpmiddel was voor het overleven van hun voorouders, en de komst van de biologische rijst zal dit ook heel voedzaam blijven doen. Want vooral biologische bruine rijst is een uitstekende bron van gezonde voedingsstoffen zoals vezels, fytochemicaliën en essentiële mineralen, terwijl het toch nog caloriearm is. Deze bruine rijst bevordert niet alleen een goede spijsvertering plus een gezond gewichtsbeheersing, maar het kan tevens het risico op hartaandoeningen en bepaalde soorten kankers helpen verminderen. 

Menu met meer gezonde rijstmaaltijden 

Dus waarom zou je in de moderne keuken van onze westerse restaurants bij het horeca apparatuur kopen ook niet een rijstkoker toevoegen om zo de menu kaart met gezonde rijstmaaltijden aan te vullen? Het is immers waar dat het koken van rijst echt niet moeilijk is: je hoeft zelfs geen keukenvaardigheden te hebben om deze klus te klaren. Het is misschien zelfs wel één van de gemakkelijkste dingen die je zonder enige expertise en ervaring kunt koken. Traditioneel wordt rijst in veel Chinese restaurants langzaam op een kookplaat gekookt. Deze restaurants gebruiken hierbij vaak grote pannen om de rijst in te koken. 

Betrouwbare moderne rijstkokers 

Dankzij de hedendaagse technologie gebruiken moderne Chinese restaurants tegenwoordig ook wel elektrische rijstkokers.  De chef-koks hoeven zo het bij het koken van de rijst niet echt meer willekeurig te  controleren om er zo zeker van te kunnen zijn dat het niet verbrandt, want ze laten het koken van de rijst vandaag de dag comfortabel aan behulpzame en betrouwbare moderne rijstkokers over. 

Enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een rijstkoker zijn: 

  •         Altijd perfecte en luchtige rijst
  •         Rijstkokers zijn heel gemakkelijk schoon te maken
  •         Biedt automatische warmhoud instellingen. Opwarmen op het fornuis is dus niet nodig
  •         Het ‘kookt’ zelfstandig de rijst gaar 

Verder valt er nog te vermelden dat er veel soorten rijst beschikbaar zijn die ieder qua kleur, smaak en voedingswaarde verschillen. En bij bijna alle soorten rijst die je kan gebruiken, volgt de kok bij het koken ervan veelal de 1:1 rijst tot waterverhouding. Maar als de kok graag de gezondere ecologische bruine rijst wilt toepassen, dan werkt dat net even anders, want de verhouding zal dan 2:3 rijst tot waterverhouding zijn. Bruine rijst is het perfecte voedsel voor mensen die graag gezond willen eten. Dus waarom maak je van jouw restaurant of jouw eettafel thuis ook niet een favoriete plek om van de gezondheid hiervan te genieten!