Duurzaam leven: hoe pak je het aan?

Duurzaam omgaan met de wereld waarin we leven, rekening houden met de voorzieningen van behoeftes van toekomstige generaties. Dat is best een grote opdracht. Gelukkig kun je door kleine acties ook jouw eigen leven duurzaam inrichten. Wat houdt duurzaam leven in en hoe pak je het aan?

Waarom zou je duurzamer gaan leven?

Voordat we een aantal handige en concrete tips geven om duurzamer te leven eerst even een zijsprong waarom je dit zou moeten doen. De dingen die wij doen, de manier van leven en de keuzes die wij maken zijn van invloed op de aarde. Zo heeft bijvoorbeeld een koelkast zichtbare impact door de stroom die het apparaat verbruikt en heeft het een onzichtbare impact vanwege de grondstoffen die zijn gebruikt, de productie en transport. Zowel de zichtbare en onzichtbare impact hebben invloed op de aarde. Door kleine acties uit te voeren kun je een groener leven gaan leiden en heb je oog voor de wereld van nu en van de toekomst.

Tips om duurzaam te leven

Er zijn veel verschillende tips om duurzamer te leven. Wij geven een aantal tips die je zonder veel moeite kunt uitvoeren. De eerste tip is om te proberen te consuminderen. Veel onzichtbare impact wordt veroorzaakt door de producten die wij kopen en die overal ter wereld worden geproduceerd en getransporteerd. Door bewust te worden wat je koopt en jezelf af te vragen of je het echt nodig hebt, kun je misschien jouw consumptie van goederen een stuk verminderen. Ook kun je bijvoorbeeld tweedehands spullen shoppen of kleding kopen die op een duurzame wijze is gefabriceerd.

Eet vegetarisch en verspil geen voedsel

Niet alleen het kopen van producten en kleding heeft invloed op het milieu, ook het eten van vlees. De vleesindustrie zorgt namelijk voor een enorme CO2-uitstoot. Wil je een bijdrage leveren aan het verminderen van deze CO2-uitstoot? Kook dan eens wat vaker vegetarisch of kies voor het gebruik van vleesvervangers. En duurzaam eten hoeft niet duurder te zijn! Een andere tip voor duurzaam leven heeft ook te maken met hoe je omgaat met voedingsmiddelen. Per jaar wordt er namelijk meer dan 30 kilo aan eten weggegooid en dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Voedselverspilling kun je voorkomen door gericht boodschappen te halen en alleen te kopen wat je nodig hebt. Ook kun je restjes groenten bewaren voor een groentesoep of kun je restjes eten bewaren in de vriezer. Daarnaast zijn er nog tal van ander tips om een (meer) duurzaam leven te leiden. Denk aan verminderen van vliegvakanties, letten op energieverbruik of het kiezen voor een duurzame bank en verzekeraar.

Wat je ook doet, weet dat alle kleine beetjes helpen en ook jij kan impact maken door groen te leven.