Alles over het ‘Beter Leven’ keurmerk

Bewust zijn wat je eet en wat voor effect het heeft op mens, dier en milieu wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen eten 1 keer of vaker per week vegetarisch, kopen meer biologische producen of proberen hun voedselverspilling te verminderen. En dat is maar goed ook, want 20 – 35% van de milieubelasting en CO-2 uitstoot komt van voedsel. Hoe kun jij (nog meer) een steentje bijdragen aan de verlaging van milieubelasting en CO2-uitstoot? Door bijvoorbeeld duurzaam te eten. Duurzaam eten houdt in dat je voedsel nuttigt dat bijdraagt aan het verlagen van de milieu-impact.

Een simpel voorbeeld hiervan is al door maaltijden te hergebruiken en geen restjes weg te gooien. Een andere factor die bijdraagt is door duurzame producten te kopen. Als je let op verduurzaming van voedsel kun je rekening houden met milieu, de eerlijke handel van producten en denk je na over het dierenwelzijn. Op het gebied van eten kun je dan producten kopen die een Beter Leven keurmerk bevatten. Dit keurmerk laat aan de hand van 1,2 of 3 sterren zien hoeverre de leefomstandigheden van mens, dier en milieu in acht zijn genomen.

Wat is het Beter Leven keurmerk?

Het keurmerk Beter Leven is door de Dierenbescherming in leven geroepen. Zij streven naar een beter leven en welzijn voor de dieren in de vee-industrie. Dit wordt onder andere geresulteerd door afspraken te maken met bedrijven over de leefruimte van de dieren. Aan de hand van sterren wordt aangegeven hoe goed de dieren geestelijk en lichamelijk worden verzorgd. Het keurmerk vind je terug op onder andere producten zoals kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, melk en eieren.

Waarom een keurmerk?

Bij producten zoals melk, vlees of andere voedsel waarin dierlijke producten zijn verwerkt heb je geen idee hoe deze tot stand gekomen zijn en wat de status is van het dierenwelzijn. Het Beter Leven keurmerk maakt dit inzichtelijk. Door producten te kiezen die dit keurmerk bevatten weet je hoe de leefomstandigheden van dit dier zijn geweest. Daarbij geldt dat hoe meer sterren het keurmerk bevat, hoe diervriendelijk en beter de leefomstandigheden waren.

Aantal sterren

Het keurmerk kan 1 tot 3 sterren bevatten. Heeft het keurmerk 1 sterk op de verpakking staan, dan houdt het in dat er voldoende aandacht is voor hoe de dieren worden behandeld. De dieren hebben genoeg ruimte en speelmateriaal. Maar er is nog ruimte voor verbetering. Bij twee sterren is er ruim voldoende aandacht voor het welzijn van de dieren. Alle dieren kunnen zowel binnen als buiten staan en hebben een grote ruimte om te verblijven. Bij het Beter Leven 3 sterren keurmerk is er het meeste aandacht voor het welzijn van de dieren. De stal is optimaal ingericht zodat het dier de meeste vrijheid heeft en alle dieren mogen ook naar buiten.

Duurzaam eten

Met het Beter Leven keurmerk op de producten weet je waarvoor jij kiest en hoe de dieren hebben geleefd. Zo kun je niet alleen kiezen voor smaakvol eten, maar ook kiezen voor voedsel waarbij jij hoe dat dieren behandeld zouden moeten worden. Zo draag jij een steentje bij aan het dierenwelzijn en de verduurzaming van het milieu.