Wat je moet weten over palmolie

Je zal het wel eens globaal erover gehad hebben of over gesproken, maar wat is palmolie nu precies? En waarom is palmolie niet altijd duurzaam? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is palmolie?

Het antwoord is al aan de naamgeving te herleiden….olie van de palm. Maar om een concreet antwoord op het gestelde vraag te geven houden we het hierop: palmolie behoort tot de oliën die plantaardig van aard zijn. Het vruchtvlees van de palmvrucht is het hoofdingrediënt en heeft een oranjerode kleur. De palmvrucht groeit in een tropisch klimaat. Omdat de productie voor het maken van olie uit de palmvrucht geen duur proces is, is de olie ook goedkoop in relatieve zin. Dit gegeven is ook een van de redenen waarom veel afnemers het verwerken in hun producten. Maar door de aanleg van palmolieplantages worden veel bomen gekapt en dat zorgt ervoor dat het geen duurzaam product is.

Waar zit palmolie in?

Er bestaan een heleboel producten die palmolie bevatten. Om een beeld te geven daarvan kan op dit moment zelfs het volgende gesteld worden: 60% van alle levensmiddelen bevat palmolie. Te bedenken dat er heel veel levensmiddelen bestaan, is 60% enorm veel. GBen je een liefhebber van chips,koek, sauzen, brood en broodbeleg? Dan is het minimale gehalte van palm oil zeker in je lichaam aanwezig. Ook in producten die niet bestemd zijn om te eten, komt palmolie veelvuldig voor. Maar het is goed om te weten dat er ook duurzame palmolie bestaat. Producten met deze duurzame palmolie kun je herkennen aan het RSPO-keurmerk.

Gezondheid

Palmolie komt voor in eetbare en niet-eetbare producten. Voor wat betreft de eetbare producten is het volgende bekend. Palmolie bevat een relatief hoog gehalte aan verzadigd vet. Dit wordt, betwistbaar, in de meeste gevallen gekoppeld aan hart- en vaatziekten. Dit is zeker een gegeven waar je goed op moet letten, indien je om gezondheidsredenen aangepaste voedsel moet nuttigen. In dat geval is het raadzaam om producten te gebruiken die palmolievrij zijn.

Gezonder eten

Wil je gezonder eten? Dan moet je vooral letten op de samenstelling van je maaltijden. Die moeten de juiste balans hebben van de verschillende voedingsstoffen. Met de wetenschap dat palmolie een verhoogde gehalte van verzadigde vetten bevat, is het raadzaam om producten te nuttigen die palmolievrij zijn. Doe een kleine screening in je voorraadkast op producten die palmolie bevatten en welke palmolievrij zijn. 

Duurzaam & gezond

Door minder producten met palmolie te consumeren, ben je dus niet alleen duurzaam bezig maar ook gezond. En mocht je wel producten met palmolie gebruiken, let dan op het RSPO-keurmerk voor duurzame palmolie.