Is biologisch eten gezonder?

Tegenwoordig letten veel meer mensen op hun voeding dan vroeger het geval was. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Op je voeding letten is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de wereld. Klimaatproblematieken zijn namelijk zeer actueel. De manier waarop wij als mensheid voedsel, zoals vlees, consumeren heeft een grote impact op ons klimaat. Daarom wordt biologisch eten steeds populairder. Het punt is echter dat biologische voeding in de regel duurder is dan reguliere voeding. Toch kiezen steeds meer mensen voor biologisch eten. Maar is biologisch eten gezonder? In dit artikel gaan wij die vraag beantwoorden door ons te beroepen op de wetenschap. Je krijgt helaas geen eenduidig antwoord, want er zijn veel nuances met betrekking tot deze vraag.

Wat is biologisch voedsel precies?

Voordat we ingaan op de hoofdvraag, moeten we eerst even uitleggen wat biologisch voedsel precies is. Biologische voeding is voedsel dat voldoet aan de normen van biologische landbouw. Het is voeding dat wordt geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Er wordt bij biologische voeding geen kunstmest, groeihormonen of antibiotica gebruikt. Het is dus ‘natuurlijke’ voeding zonder genetische modificaties. Iets mag pas als biologisch voedsel op de markt worden gebracht wanneer het voldoet aan de wettelijke biologische eisen.

Welnu, er kan nog wel een verschil liggen tussen biologisch voedsel onderling. Het ene biologische product kan namelijk méér aan de eisen voldoen dan een ander biologisch product. Het is dus een overkoepelende term en lang niet elk biologisch product voldoet aan precies dezelfde voorwaarden. Dit hangt af van het soort voeding. Voor elke voedingscategorie gelden er namelijk andere normen.

Is biologisch eten gezonder?

Of biologisch eten gezonder is, hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats gaat het om het type voeding. Laten we daar even een voorbeeld van geven. Tegenwoordig kun je biologische chips in verschillende supermarkten vinden. Veel mensen denken het is biologisch, dus dat moet wel gezond zijn. Dat is echter een misvatting. Het is weliswaar ietwat gezonder dan reguliere chips, maar bijvoorbeeld niet gezonder dan normale sperziebonen. Het gaat er dus vooral om waar je het mee vergelijkt. Dit is een belangrijke nuance die gemaakt moet worden.

Biologisch vlees verschil?

In de supermarkt heb je ongetwijfeld gemerkt dat biologisch vlees aanzienlijk duurder is dan normaal vlees. Dit komt onder andere door het verschil in voeding bij veeteelt. Maar is biologisch vlees gezonder? Welnu, op een biologische veehouderij krijgen de dieren alleen maar biologische voeding. Bovendien kunnen de dieren genieten van meer leefruimte. Dit is dus goed voor het welzijn van de dieren en het milieu. Maar is het dan ook goed voor je eigen gezondheid? Dat is zeker het geval, aangezien je uit vlees belangrijke voedingstoffen kunt halen. Bovendien krijgen dieren op een biologische boerderij ook veel minder schadelijke substanties zoals antibiotica toegediend. Die daardoor ook niet in het vlees kunnen komen. Kortom: biologisch vlees is goed voor het dierenwelzijn, het klimaat en ook voor je eigen lichaam.

Biologisch vlees is dus gezonder dan niet-biologisch vlees maar er wordt wel geadviseerd om maximaal drie tot vier dagen per week vlees te eten. De andere dagen kun je het beste voor alternatieve gezonde voeding gaan.