Ontdek de kracht van zeewier

De wereldbevolking blijft maar groeien en al deze mensen moeten ook eten. Dat wordt steeds lastiger, omdat er voor de landbouw minder grond en water beschikbaar is. We moeten dus op zoek naar alternatieve en duurzame voedselbronnen. Wist je dat zeewier gezond is en bovendien heel duurzaam? Dat groene goedje dat in de zee groeit, wordt duurzaam gekweekt en is ook nog eens lekker en gezond.

De voordelen van eetbaar zeewier

Over de hele wereld hebben we heel wat zeewater tot onze beschikking. Wier heeft naast zon niet meer dan dit zeewater nodig. Het groeit in zowel zout als brak water. De plant haalt zelf alle voedingsstoffen uit het water. Bovendien is de hele plant als voedsel te gebruiken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe of mais. Ook zuivert zeewier het water dat vervuild is door meststoffen.

Zeewier eten is heel gezond

Eetbaar zeewier is niet alleen duurzaam, het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Zeewier heeft eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen in zich. De voedingswaarde van zeewier is per honderd gram 11,9 gram eiwit en 1,2 gram vet.

Zeewier is verkrijgbaar in toko’s en natuurwinkels. Vooral in Japan is deze waterplant in gedroogde vorm populair. Je vindt het dan ook vaak onder namen als arame, kombu, nori, wakame en hijiki.

Langzaam opbouwen

Deze waterplant is rijk aan jodium. Het is dan ook belangrijk om het eten van zeewier langzaam op te bouwen. Wees terughouden om vaak zeewier te eten als vervanger voor vlees en groente. Hoeveel zeewier per dag mag je eten? Jodium is een belangrijke toevoeging aan je eetpatroon. Je mag er alleen niet teveel van eten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies of slapeloosheid. Je bouwt de hoeveelheid op naar vijf tot tien gram gedroogd wier per dag. Dit staat gelijk aan 50 tot 100 gram vers of geweld wier.

Zeewier eten: hoe doe je dat?

Wil jij deze waterplant ook toevoegen aan je dieet, maar vraag je je af hoe je het wier het beste kan bereiden? Bruinwieren, groenwieren en roodwieren zijn eetbaar. Ze zijn vooral in gedroogde vorm verkrijgbaar. Als poeder voeg je ze toe aan saus, pasta of soep. De waterplant in gedroogde vorm rooster je knapperig in de oven of doe je vers door een salade.

De norivellen waarin je je sushi rolt, zijn je vast wel bekend. Eet smakelijk!