Misschien kies je wel elke dag een recept dat je lekker vindt en let je niet zo op de seizoensgroenten? Of ben je juist iemand die wel weet dat er seizoensgroenten zijn maar er het nut niet zo van inziet? Wij vertellen je graag wat seizoensgroenten zijn, waarom het belangrijk is om er rekening mee te houden en welke groenten dit dan zijn per maand.
Wat zijn seizoensgroenten
Seizoensgroenten zijn groenten die vers van het land komen. Dit betekent dat ze niet al weken opgeslagen liggen in supermarkten totdat ze verkocht worden, maar vers van het land komen. Een aantal producten halen supermarkten uit het buitenland omdat ze op dat moment niet in Nederland gekocht kunnen worden. Dit groente en fruit wordt bijvoorbeeld uit Egypte, Marokko of Spanje gehaald en geïmporteerd naar Nederland. Dit zijn bijvoorbeeld producten als broccoli, komkommer of sla: producten die je vaak het gehele jaar door in de winkels ziet liggen. Seizoensgroenten zijn daarentegen groenten die in een bepaald seizoen in Nederland worden verbouwd, komen uit de eigen omgeving en je vaak alleen in een bepaald seizoen in de schappen ziet liggen.
Voordelen van het eten van seizoensgroenten
Het voordeel van het nuttigen van seizoensgroenten is ten eerste dat ze vers zijn. Dit is natuurlijk veel lekkerder dan wanneer groente en fruit niet vers is. Producten die komen uit andere landen liggen daarnaast vaak nog een tijdje te wachten in opslagcentra waardoor het proces langer duurt dan bij een seizoensgroente. Deze langere weg naar de supermarkt zorgt ervoor dat veel vitamines en mineralen verloren kunnen gaan. Tot slot is het eten van seizoensgroenten veel beter voor het milieu. Wanneer je bijvoorbeeld aardbeien wilt eten in de winter heeft het productieproces een negatieve invloed gehad op het milieu. De aardbeien zijn misschien gekweekt in verwarmde kassen of ze zijn hiernaartoe gehaald vanuit een warm land. Dit betekent dat de aardbeien al een lange reis hebben afgelegd en dus niet meer vers zijn. Het eten van seizoensgroenten is dus heel duurzaam en goed voor je gezondheid!
Groentekalender overzicht seizoensgroenten per maand
Om zelf te gaan eten met seizoensgroenten en rekening te houden met duurzaamheid, hebben wij voor jou een groentekalender gemaakt met een overzicht van seizoensgroenten per maand. Naast de groenten van de maand zullen we regelmatig een recept posten waarin we rekening houden met de seizoensgroenten. De lijst met groenten van het seizoen is lang. Daarom hebben wij een aantal veel voorkomende groente- en fruitsoorten opgesomd. Voor een gehele lijst van alle groenten en fruit, kun je kijken bij de seizoensgroenten die Voedingscentrum heeft gepubliceerd.
Groenten van januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.
Groenten van februari: andijvie, boerenkool, rode biet, rode kool, roodlof, uien, spinazie, witlof, witte kool, wortel
Groenten van maart: paddenstoelen, veldsla, wortel, witlof, pompoen, boerenkool, bloemkool, rode biet
Groenten van april: paksoi, aardappel, asperges, groene selder, wortel, prei, spinazie, radijs, bloemkool
Groenten van mei: koolrabi, doperwten, asperges, kropsla, prei, spitskool, prei, rode biet
Groenten van juni: peultjes, tuinbonen, artisjok, asperges, paddenstoelen, venkel, wortel
Groenten van juli: komkommer, venkel, paprika, prei, bloemkool, aubergine, doperwt, courgette, tuinbonen, wittekool, wortel
Groenten van augustus: courgette, paddenstoelen, bleekselderij, broccoli, tomaat, ui, venkel, waterkers
Groenten van september: prei, paprika, paddenstoelen, radijs, knolselder, rode biet, courgette, snijbonen, spinazie
Groenten van oktober: andijvie, rode biet, rode kool, roodlof, knolselder, koolraap, witlof, pompoen, prei
Groenten van november: rode kool, veldsla, spruiten, ui, rode biet, witte kool, groene selder, aardappel, andijvie, boerenkool
Groenten van december: spruiten, boerenkool, paddenstoelen, uien, veldsla, witte kool
Bron lijst: Voedingscentrum, Libelle, Dieetadvisering