12 seizoensgroenten voor iedere maand

12 seizoensgroentes voor iedere maand

Misschien kies je wel elke dag een recept dat je lekker vindt en let je niet zo op de seizoensgroenten? Of ben je juist iemand die wel weet dat er seizoensgroenten zijn maar er het nut niet zo van inziet? Wij vertellen je graag wat seizoensgroenten zijn, waarom het belangrijk is om er rekening mee te houden en welke groenten dit dan zijn per maand. 

Wat zijn seizoensgroenten

Seizoensgroenten zijn groenten die vers van het land komen. Dit betekent dat ze niet al weken opgeslagen liggen in supermarkten totdat ze verkocht worden, maar vers van het land komen. Een aantal producten halen supermarkten uit het buitenland omdat ze op dat moment niet in Nederland gekocht kunnen worden. Dit groente en fruit wordt bijvoorbeeld uit Egypte, Marokko of Spanje gehaald en geïmporteerd naar Nederland. Dit zijn bijvoorbeeld producten als broccoli, komkommer of sla: producten die je vaak het gehele jaar door in de winkels ziet liggen. Seizoensgroenten zijn daarentegen groenten die in een bepaald seizoen in Nederland worden verbouwd, komen uit de eigen omgeving en je vaak alleen in een bepaald seizoen in de schappen ziet liggen. 

Voordelen van het eten van seizoensgroenten

Het voordeel van het nuttigen van seizoensgroenten is ten eerste dat ze vers zijn. Dit is natuurlijk veel lekkerder dan wanneer groente en fruit niet vers is. Producten die komen uit andere landen liggen daarnaast vaak nog een tijdje te wachten in opslagcentra waardoor het proces langer duurt dan bij een seizoensgroente. Deze langere weg naar de supermarkt zorgt ervoor dat veel vitamines en mineralen verloren kunnen gaan. Tot slot is het eten van seizoensgroenten veel beter voor het milieu. Wanneer je bijvoorbeeld aardbeien wilt eten in de winter heeft het productieproces een negatieve invloed gehad op het milieu. De aardbeien zijn misschien gekweekt in verwarmde kassen of ze zijn hiernaartoe gehaald vanuit een warm land. Dit betekent dat de aardbeien al een lange reis hebben afgelegd en dus niet meer vers zijn. Het eten van seizoensgroenten is dus heel duurzaam en goed voor je gezondheid!

Seizoensgroenten per maand

Om zelf te gaan eten met seizoensgroenten en rekening te houden met duurzaamheid, hebben wij voor jou opgesomd welke groentes dit zijn per maand. Daarnaast zullen we regelmatig een recept posten waarin we rekening houden met de seizoensgroenten. De lijst met groenten en fruit is lang. Daarom hebben wij een aantal veel voorkomende groente- en fruitsoorten opgesomd. Voor een gehele lijst van alle groenten en fruit, kun je kijken bij de seizoensgroenten die Voedingscentrum heeft gepubliceerd.

 

Groenten en fruit van januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.
Groenten en fruit van februari: andijvie, boerenkool, rode biet, rode kool, roodlof, uien, spinazie, witlof, witte kool, wortel

Groenten en fruit van maart: paddenstoelen, veldsla, wortel, witlof, pompoen, boerenkool, bloemkool, rode biet

Groenten en fruit van april: paksoi, aardappel, asperges, groene selder, wortel, prei, spinazie, radijs, bloemkool

Groenten en fruit van mei: koolrabi, doperwten, asperges, kropsla, prei, spitskool, prei, rode biet

Groenten en fruit van juni: peultjes, tuinbonen, artisjok, asperges, paddenstoelen, venkel, wortel

Groenten en fruit van juli: komkommer, venkel, paprika, prei, bloemkool, aubergine, doperwt, courgette, tuinbonen, wittekool, wortel

Groenten en fruit van augustus: courgette, paddenstoelen, bleekselderij, broccoli, tomaat, ui, venkel, waterkers

Groenten en fruit van september: prei, paprika, paddenstoelen, radijs, knolselder, rode biet, courgette, snijbonen, spinazie

Groenten en fruit van oktober: andijvie, rode biet, rode kool, roodlof, knolselder, koolraap, witlof, pompoen, prei

Groenten en fruit van november: rode kool, veldsla, spruiten, ui, rode biet, witte kool, groene selder, aardappel, andijvie, boerenkool

Groenten en fruit van december: spruiten, boerenkool, paddenstoelen, uien, veldsla, witte kool

Bron lijst: Voedingscentrum, Libelle, Dieetadvisering