Hoe intermittent vasten je helpt met afvallen

intermittent vasten lunch

Intermittent Fasting is een trend die is overgewaaid uit Groot-Brittannië. De Britten doen al een paar jaar aan het combineren van vasten met het eten van de reguliere maaltijden; wat intermittent vasten wordt genoemd. Het idee is dat je bijvoorbeeld 2 dagen vast en dus (bijna) niks eet en de andere dagen je normale patroon aanhoudt. Het voordeel van dit ritme is dat je lichaam veel meer rust krijgt en hierdoor ook beter je eten verwerkt. Je lichaam doet daarnaast langer over het verbranden van vetten en je hoeft je minder druk te maken over wat je nou wel of niet mag eten. Kortom: geen dieet, maar vasten!

Wat is Intermittent Fasting?

Er zijn verschillende manieren waarop je intermittent kunt vasten. Eén van de meest gebruikte manieren zijn de 16/8 methode, Alternate Day Fasting en de 5/ 8 methode. 

16/8 methode

Bij deze methode vast je voor 16 uur lang, en heb je 8 uur om je voeding te nuttigen. Het handigst is om binnen deze 8 uur drie voedzame maaltijden te eten met een volwaardige inname van eiwitten. Hoe ziet deze 16/8 methode eruit? Je nuttigt je eerste volwaardige maaltijd rond een uur of 12. Vervolgens eet je rond een uur of 6 nog een maaltijd en eet je ‘s avonds nog een gezonde snack. Zorg ervoor dat je drie volledige maaltijden hebt gehad. In principe mis je door het gebruik van deze 16/8 methode dus alleen je ontbijt. Ben je nou een liefhebber van een ontbijt en is een ontbijt overslaan niet jouw ding? Probeer dan een andere methode.

intermittent vasten koffie

Alternate day fasting

Een andere manier van intermittent vasten is de alternate day methode. Dit betekent letterlijk dat je de ene dag vast en andere dag alles eet wat je wilt. Op een dag dat je gaat vasten mag je de volgende producten wel tot je nemen: water, thee en koffie. Je kunt ook gaan voor een ADF dieet waarbij je wel iets mag eten. Bij dit modified ADF dieet mag je 25% van de calorieën die je normaal nuttigt eten. Je kunt voor jezelf berekenen hoeveel jij normaal eet en hoeveel calorieën je op een normale dag zou mogen. 

5:2 dieet

Het derde intermittent vasten dieet dat je kunt volgen is het 5:2 dieet. Dit houdt in dat je 5 dagen gewoon eet en dus alleen de reguliere maaltijden nuttigt. Op de andere twee dagen eet je heel weinig. Het is de bedoeling dat je op die 2 dagen van weinig eten slechts 500 tot 600 kcal eet. Tussen de twee dagen van vasten moet minimaal één dag zitten. 


Dit zijn de verschillende diëten. Voor het kiezen van een dieet is het vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan wat jij prettig vindt. Bij de één werkt de 16/8 methode goed, terwijl bij de ander de 5:2 methode meer resultaat boekt. Probeer de methodes en kijk welk dieet jij het fijnst vindt om voor langere tijd vol te houden. 

intermittent vasten lunch

Wat is het voordeel van intermittent vasten in verhouding tot andere manieren?

Voedingscentrum zette een aantal voordelen op een rijtje. Ten eerste is vasten gunstig voor een aantal bloedwaarden. Volgens een aantal onderzoeken daalt de triglyceridenconcentratie. Dit zijn de vetten in het bloed. Dit heeft weer invloed op het gewichtsverlies. Daarnaast zorgt een tijdje niet eten ervoor dat de alvleesklier rust krijgt. Een alvleesklier zorgt voor het aanmaken van insuline en is dus nodig om je bloedsuiker op peil te brengen. Door intermittent vasten heeft je lichaam veel tijd om het eten in het lichaam te verwerken. Daarnaast is er grote kans dat je lichaam de volgende keer beter reageert op de insuline. Kortom: het heeft een positief gevolg op je bloeddruk, cholesterol en bloeddruk. Vooral voor mensen met deze klachten kan dit dieet dus een positieve werking hebben. Tot slot val je ook zeker af. Het is alleen niet bewezen dat intermittent vasten beter werkt dan een ander dieet om af te slanken. Toch is intermittent aan te bevelen, want je hoeft je niet druk te maken over wat je eet. Intermittent vasten kost je dus veel minder moeite en tijd! Je hoeft niet meer alle calorieën uit te rekenen, maar alleen na te denken wanneer je een maaltijd nuttigt.

Bronnen: Voedingscentrum