Alles wat je wil weten over duurzaam vlees

We leven steeds bewuster en we eten ook bewuster. Eet je groenten uit eigen tuin of koop je je biologische groente bij de supermarkt of de groenteboer? Steeds meer mensen eten ook duurzaam vlees. Wil je wel vlees blijven eten, maar voel je je niet prettig bij het kopen van kiloknallers? Kies dan voor biologisch rundvlees. Wij geven antwoord op alles wat je altijd al wilde weten over eerlijk vlees.

Wat is biovlees?

Duurzaam vlees draait niet alleen om dierenwelzijn. Het gaat er bij de productie van dit vlees ook omdat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Denk bij biologisch rundvlees dus niet alleen aan de koeien die vrij rondlopen in de wei en genieten van het malse gras.

Rundvlees is pas echt duurzaam als de boer in zijn hele bedrijf aandacht besteedt aan duurzaamheid. Maakt hij gebruik van groene energie en zet hij in op energiebesparende maatregelen? Hoe gaat hij om met biodiversiteit? Als het vee geen vers gras kan eten en bijgevoederd moet worden, maakt hij dan gebruik van duurzame soja? Er zijn verschillende duurzaamheidslabels en keurmerken voor biologische producten die je helpen een duurzame en of biologische keuze te maken..

Verschil tussen duurzaam en biologisch vlees

Bij zowel duurzaam als biologisch vlees wordt rekening gehouden met de milieu impact. Bij biovlees ligt de nadruk op de natuurlijke keten. Dit kan ertoe leiden dat de impact op het milieu groter is. Een biologische koe die een langer leven leidt, heeft meer water nodig en zal ook meer CO2 produceren. Staan de koeien de hele dag op stal, maar wordt de stal wel verwarmd met groene energie, dan kan het vlees op jouw bord wel een duurzaamheidslabel hebben.

Kies bewust

Het is zo makkelijk nog niet als je bewuste keuzes wilt maken. Moet je dan toch dat stukje worst of die hamburger maar helemaal van je menu schrappen? Zolang jij bewuste keuzes maakt, is dat nergens voor nodig. Bedenk wat jij belangrijk vindt. Verdiep je in de verschillende labels en keurmerken en koop het vlees waar jij achter staat en bovenal: geniet ervan!