Wat zijn goede zuivelvervangers?

We worden met ons allen steeds meer bewust van hoe we gezonder kunnen leven. We eten en drinken veel zuivel. Maar is zuivel eigenlijk wel zo gezond als we denken? De meningen daarover zijn verdeeld en niet iedereen kan even goed tegen zuivel. Dat is ook de reden dat steeds meer mensen overstappen op zuivelvervangers. Daarnaast zijn melkproducten niet duurzaam en slecht voor het milieu. Dieren ondergaan leed door de zuivelproductie. Er komen bovendien bij het productieproces ook schadelijke stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu. Maar gelukkig zijn er zuivelvervangers 

Wat zijn zuivelvervangers?

Zuivelvervangers zijn plantaardige producten die een hele goede vervanging kunnen zijn van zuivel. Steeds meer zuivelvervangers zijn in supermarkten te koop of in natuurwinkels te koop. Ze bevatten vaak net zoveel calcium, B2, B12 en vitamine D als gewone zuivel. Tevens zijn deze producten duurzaam en dragen bij aan een veganistische leefstijl. Sommige vervangers bevatten veel minder calorieën dan melk en zijn magerder dan koemelk vanwege hun onverzadigde vetzuren.

Melk, yoghurt en ijsvervangers

Zuivel vervangen kan voor elk soort zuivel. Voor melk bestaan er diverse vervangers die goed zijn voor lichaam en botten. Ze zijn van plantaardige oorsprong en bevatten dezelfde voedingsstoffen als melk zoals voldoende calcium en vitamine B2 en B12. De bekendste zijn sojamelk, ijs gemaakt van soja en sojayoghurt, wat het meeste op koemelk lijkt.

Ook amandelmelk heeft gezonde stoffen die makkelijk als melkvervanger kunnen dienen. Deze bevat tevens veel minder calorieën dan normale melk. De antioxidanten in amandelmelk zorgen voor een sterk immuunsysteem en beschermd tegen ernstige ziekten. Ook cashewmelk welke weinig koolhydraten en vet bevat, kokosmelk welke rijk is aan zink, magnesium en kalium en havermelk welke vooral eiwitrijk is. Ook is er nog hennepmelk, speltmelk, macadamiamelk en rijstmelk. Ook yoghurt heeft al deze varianten. Voor ijs zijn ook ijssoorten gemaakt van kokosmelk verkrijgbaar en ijs gemaakt van soja. Deze zijn mager en bevatten goede plantaardige voedingsstoffen.

Kaas, slagroom en botervervangers

Zuivel vervangen kan evengoed voor kaas, boter en room. Naturli is een plantaardige magarine die gemaakt is van kokosolie, koolzaadolie, amandel en shea. Deze is lekker voor op brood of om mee te koken. Om te koken kun je ook olijfolie en kokosolie gebruiken als botervervanger. Ook kun je hummus op brood smeren. Deze bestaat uit gemalen kikkererwten. Deze peulvruchten bevatten gezonde antioxidanten.

Goede kaasvervangers zijn edelgistvlokken die een lichte kaas en en noot smaak hebben. Ook bevatten deze veel stoffen als vitamine B, ijzer en vezels. Voor tosti’s en pizza’s kun je vegan geraspte kaas gebruiken die vooral bestaat uit kokosolie en makkelijk smelt. Tofu is een van de bekendste plantaardige kaasvervangers en kunnen in veel gerechten en salades worden gebruikt. Dit vervangt blokjes en geraspte kaas en bestaat uit soja. Voor slagroom kun je slagroom in de soja variant kopen maar ook amandelroom en cashewroom.

Duurzame veganistische leefstijl met zuivelvervangers

Kortom, zuivel vervangen draagt bij aan gezonde gebalanceerde leefstijl. Plantaardige zuivel is beter voor maag en darmen omdat dit lichter verteerbaar is dan dierlijke producten. Door plantaardig te eten doe je jouw lichaam goed en het is vele malen beter voor het milieu. Het is daarom aan te raden om diverse producten zonder zuivel, die plantaardig zijn uit te proberen en te kijken welke bij jou passen.