Vegetarisch vlees: de top10 vleesvervangers

‘Wat eet je als je geen vlees meer mag of wilt eten?’ Het is een van de meest gestelde vragen aan vegetariërs en vegans. Dit komt wellicht door het feit dat de oudere generatie is opgegroeid met aardappelen, vlees en groenten als hoofdmaaltijd. Laat je het vlees weg dan lijkt het alsof een vegetarische maaltijd niet compleet is. Gelukkig is dat dankzij het grote aanbod van vegetarische producten het probleem niet meer. Wanneer je als vegetariër zo’n 15 jaar geleden naar de supermarkt of restaurant ging had je vaak maar de keuze uit 1 gerecht of 1 burger van vegetarisch vlees. Meer keuze dan dat was er niet en moest je vaak je toevlucht nemen tot een salade of kaasburger.

Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Het aantal mensen dat veganistisch of vegetarisch eet is bijna met een kwart toegenomen in de afgelopen jaren. Ook de mensen die een dagje zonder vlees eten is toegenomen. Dat komt door de opkomst van de verscheidenheid van vegetarisch vlees. In de supermarkt kiezen uit een tal van verschillende producten, van vega vlees tot veganistisch vlees,linzenburgers of andere vleesvervangers. Het aanbod is zo groot geworden dat je soms niet meer weet welke producten je nu moet kiezen. Welke voor vegetarische producten kun je kiezen en wat is dan de top 10 van deze producten?

Waarom kies je voor het eten van vegetarisch vlees?

Voordat we de top 10 van vegetarische producten als vervanging voor vlees geven zoomen we eerst even in op waarom mensen bewust kiezen voor vegetarisch eten. Zoals je misschien wel weet begint een beter milieu bij jezelf. Hoe helpt vegetarisch eten dan aan een betere en gezonde leefomgeving? Ten eerste zorgt het voor minder ontbossing en gebruik van water.

Daarnaast heeft het een gunstige impact op de uitstoot van broeikasgassen, deze wordt verlaagd wanneer er minder vlees wordt gegeten. Een veehouderij veroorzaakt namelijk wereldwijd zo’n 14,5 procent van alle broeikasgassen die vrijkomen door menselijk handelen. Andere bijkomende voordelen van vegetarisch eten is dat je dierenleed voorkomt en jezelf ook gezonder leeft. Te veel rood of bewerkt vlees kan de kans op gezondheidsproblemen zoals beroertes, diabetes en kanker vergroten.

Vegetariërs kiezen ervoor om zowel vis als vlees te laten staan. Ben je veganistisch dan kies je ervoor om helemaal geen dierlijke producten te eten of te gebruiken. Zij laten vaak ook vega vlees staan en kiezen voor veganistisch vlees.

Wat zijn de meest populaire vleesvervangers?

Je kunt vlees heel gemakkelijk vervangen door vega vlees. Niets voor niets staat dan op nummer 1 vegetarisch gehakt. Met dit gehakt kun jij zowel spaghetti bolognese maken als een ovenschotel. Daarna volgt de burger van plantaardige ingrediënten. De Beyond meat burger is een goed voorbeeld hiervan, maar er zijn tal van varianten hierop. Met deze burger kun jij nog steeds een broodje hamburger eten of leg hem op de bbbq. Op nummer drie staat vegetarische shoarma. Daarna volgt de vegetarische rookworst en vegetarische bitterballen.

Iets anders dan vlees, nummer 6 tot 10

De top vijf bestaat uit vegetarisch vlees, daarna komen er andere alternatieven ter vervanging van vlees. Zo staat op nummer zes tempeh, gevolgd door een broccoli burger. Op nummer 8 vindt je kaasnuggets en op nummer 8 de vegan cordon blue. Vooral kinderen houden van deze schnitzel die is gevuld met plantaardige ham en kaas. Op de laatste plaats vind je een visburger. Zo heb je dus best wat keuze in verschillende soorten dingen die je kunt eten als vervanger van vlees.