Bamboe kleding: een duurzaam initiatief?

Wij Nederlanders kopen steeds meer kleding. Gemiddeld schaffen we ongeveer 20 nieuwe kledingstukken en 6 paar schoenen per jaar aan. Dit heeft een enorme negatieve impact op het milieu. Wanneer we slechts 3 kledingstukken per jaar minder zouden kopen, besparen we al 57 kg aan CO2! Ben je het liefst elke week aan het shoppen en vind je het moeilijk om minder kleding te kopen? Dan zijn duurzame opties voor jou misschien een goed idee! Eén van deze duurzame kleding initiatieven is bamboe. We leggen je graag uit wat bamboe precies is en hoe het voor kleding wordt gebruikt.

Wat is bamboe?

Bij bamboe denk je waarschijnlijk aan de panda. Weet je wel die lieve zwart-witte dieren die leven in het Westen van China? Deze zeldzame berensoort eet maar liefst 12 tot 40 kg bamboe per dag! De pandabeer heeft dus veel bamboe nodig om te overleven. Naast voedsel voor de panda wordt bamboe ook gebruikt voor kleding, instrumenten, kookgerei en nog veel meer.

Waarom is bamboe duurzaam?

Panda

Na bovenstaande uitleg vraag je je misschien af of het wel verantwoord is om bamboe te gebruiken? Nemen we dan niet het voedsel van de panda weg? Gelukkig is dit bij de bamboe waar wij het over hebben niet het geval. Bij duurzame bamboe kleding wordt de bamboe weggehaald van plekken waar de panda niet bij kan. Panda’s eten bijvoorbeeld de bamboesoorten met laaghangende bladeren. De bamboe die meer dan 3 meter hoog hangt, wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bamboe onderkleding.

Opnemen van CO2 en bestand tegen water

Een voordeel van bamboe is dat het waterbesparend is. De regen die valt is genoeg voor de bamboe om van te leven. Daarnaast is bamboe duurzaam door de antibacteriële stof die wordt toegevoegd. De bamboeplant maakt zelf deze stof aan. Hierdoor is het niet nodig om bestrijdingsmiddelen toe te voegen. Tot slot neemt bamboe meer CO2 op dan andere planten. Op alle fronten is bamboe dus een duurzaam materiaal!

Soorten bamboe kleding

Bamboe kleding bestaat er in diverse soorten en maten. Of je nu een T-Shirt van bamboe hebt of ondergoed, het grote voordeel van bamboe kleding is dat het berenzacht aanvoelt. Het is dus heerlijke kleding voor een comfortabele dag.

Bamboe boxershort heren
De boxershorts en slips van bamboe zijn perfect wanneer je houdt van comfortabele en frisse onderkleding. Het bamboe ondergoed neemt meer vocht op waardoor je shorts en slips fris en fruitig zijn.

Bamboo t-Shirt
Naast ondergoed kun je ook allerlei basic T-Shirts kopen van bamboe. Bamboe zorgt naast frisheid voor thermo. Je shirts blijven dus ten alle tijden lekker warm. Perfect voor de wintermaanden dus!

Bamboe is dus een leuk en duurzaam initiatief voor je kleding van katoen. Ga naar een winkel bij jou in de buurt of kijk online en vul jouw garderobe met de nieuwste bamboe basics!