4 x duurzaam uit eten in Nederland

Duurzaam uit eten

Misschien ben je thuis veel bezig met duurzaamheid en heb je een bewust eetpatroon gecreëerd, maar wil je er ook weleens tussenuit? Ook jij hebt niet altijd zin om te koken. Dat is helemaal niet gek dus. Maar het duurzame eetpatroon wil je graag aanhouden en dus wil je bij een restaurant eten waar je je niet druk hoeft te maken over je wensen en behoeften. We vertellen je graag een paar tips waar je op moet letten en geven je een paar van onze duurzame hotspots. 

Uit eten in een duurzaam restaurant, waar moet je op letten?

Bewust eten is hip en happening. In de grote steden zie je in allerlei straatjes duurzame en biologische eettentjes zitten. Maar zijn ze echt wel zo duurzaam? Of hebben ze slechts één of twee biologische gerechten op de kaart staan? Wil je echt een duurzaam restaurant waar je niet hoeft na te gaan waar jouw eten vandaan komt? Check dan onze tips of ga zelf van tevoren op zoek naar het verhaal van het eettentje. Zijn de missie en visie van het restaurant geschreven omdat ze duurzaamheid willen stimuleren? Of willen ze alleen tegemoetkomen aan de vraag die er heerst voor biologisch en duurzaam eten? Bekijk dit goed van tevoren zodat je de juiste keuze kunt maken. 

Brunch gezond vlees

4 duurzame restaurants die eruit springen

Vuurtoreneiland

Over Vuurtoreneiland in het noordoosten van Amsterdam heb je misschien al het één of ander gehoord. In de zomermaanden eet je in een glazen kas en in de zomermaanden maakt de kas plaats voor een winterrestaurant. Het bijzondere is dat je eet op het Vuurtoreneiland, alleen te bereiken met een schip. Uit eten op dit eiland is dus niet alleen duurzaam maar ook nog eens super bijzonder. Het is duurzaam omdat je op de kaart alleen regionale gerechten vindt en omdat groenten de boventoon voeren. Vlees vind je ook op de kaart, maar alleen vlees van Hollandse dieren die een goed leven hebben gehad, aldus Vuurtoreneiland. 

The Greenhouse

Waar Vuurtoreneiland hét duurzame plekje is in Amsterdam, is dit The Greenhouse in Utrecht. The Greenhouse heeft een eigen urban farm die wordt gebruikt voor de gerechten. Daarnaast komen bijna alle ingrediënten van boeren uit de buurt. The Greenhouse wil een duurzaam steentje bijdragen aan de wereld. Op de kaart staan veel vegetarische en vegan gerechten. Bij de gerechten die niet vegan of vegetarisch zijn, is er rekening gehouden met het productieproces van het vlees of de vis. Bij The Greenhouse kun je dus gerust dineren of lunchen wanneer je graag duurzaam uit eten wilt. 

Hoeve Klein Mariëndaal

Een ander duurzaam pareltje, maar dan in Arnhem, is Hoeve Klein Mariëndaal. Dit restaurant ligt op een prachtig landgoed. Je kijkt je ogen uit naar de tientallen dieren die er rondlopen en de landerijen. Bij Hoeve Klein Mariëndaal kun je een buffet nemen als diner. Dit buffet hangt volledig af van het seizoen. De seizoensgroenten worden erin verwerkt. Daarnaast komt een groot deel van de ingrediënten van het land. Je vindt bij Hoeve Klein Mariëndaal bijvoorbeeld een biologische tuinderij. Duurzaam eten doe je hier dus!

Instock

Als laatste nog een plekje uit Amsterdam omdat dit zo’n goed en leuk idee is. Vier supermarktmedewerkers vonden het zo’n zonde dat er zoveel eten weg werd gegooid dat ze hun eigen restaurant openden: Instock. Een restaurant die al de overgebleven groentes en fruit koopt uit de supermarkten en daarmee de heerlijkste gerechten maakt. Dit restaurant heeft al zo’n 2000 kilo voedsel gered! Tof om hier een keertje te gaan eten en het eten te ervaren. Een duurzaam plekje met een mooie missie.