Hoe voorkom je voedselverspilling? 4 tips

Verspilling

In 2019 verspilden we in Nederland per persoon 34.3 kg per jaar. Dit is zo’n €120,- aan eten. Al deze kilo’s eten zijn geproduceerd, en vaak heeft er een dier voor geleden. Door die 34 kilo weg te gooien, laten we het milieu en de dieren lijden onder het eten dat we toch niet eten. Dit willen we niet toch?! Het is daarom belangrijk om voedselverspilling te voorkomen door daar samen mee aan de slag te gaan. We vertellen je hier enkele manieren waarop je deze voedselverspilling tegen kunt gaan. 

Aan de slag met restjes

In een eerdere blog schreven we over het restaurant Instock. Ze kopen restjes in van de supermarkt en verwerken dit vervolgens in maaltijden. Een handige manier om geen voedsel te verspillen. Jij kunt zelf ook aan de slag met restjes. Heb je pasta gegeten en nog een paprika, aubergine of een tomaat over? Deze groenten kun je eenvoudig verwerken in een lekkere, frisse salade. Heerlijk om mee te nemen naar werk bijvoorbeeld. Daarnaast kun je de overgebleven groenten ook makkelijk verwerken in een soep. Het is altijd lekker om daar wat extra groenten doorheen te gooien en het te pureren tot een heerlijke verse soep. 

intermittent vasten lunch

Vriezer

De vriezer is je beste vriend als het gaat om restjes. In de vriezer kun je tientallen restjes veilig bewaren voor een andere keer. Brood kun je maar liefst een jaar bewaren in de vriezer, net als groenten. Het is wel belangrijk om de groenten dan eerst kort te koken. Ook fruit kun je invriezen. Bij een banaan is het wel slim om de schil eraf te halen en druiven en bessen kun je in z’n geheel invriezen. Bekijk dus goed voordat je iets weggooit of de vriezer geen optie is. Maak kun je daar meer in bewaren dan je denkt. 

Eten weggeven

Misschien heb je er nog nooit aan gedacht maar de maaltijden die je over hebt kun je ook weggeven. Vooral wanneer je veel eten over hebt, kun je dit brengen bij hulpinstanties als het Leger des Heils of de Voedselbank. Deze stichtingen kunnen alle beetjes gebruiken en daarom is het een mooi gebaar om je overgebleven groentes en maaltijden weg te geven aan iemand die dit goed kan gebruiken. 

Precies genoeg kopen

Precies genoeg kopen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want het kan weleens voorkomen dat je te veel koopt of dat het eten niet op gaat. Maar probeer na te denken over de hoeveelheden die je koopt. Met hoeveel zijn jullie thuis en wie eet er thuis? Hoeveel eten jullie en kun je groentes die over zijn ook nog voor een ander gerecht gebruiken? Koop alleen de hoeveelheden die je nodig hebt voor het recept en probeer zo, zo weinig mogelijk restjes over te houden. 

Kortom, denk goed na over wat je koopt en wat je eet. Kijk voordat je naar de winkel gaat in de koelkast en in de voorraadkast en stem je recepten daarop af. Zo zorg je voor zo min mogelijk verspilling.