Drie eenvoudige manieren om gezonder en duurzamer te eten

Iedereen draagt ​​bij aan de impact die het voedselsysteem heeft op de planeet. Wil je je graag inzetten voor een betere wereld, dan zijn er kleine stappen die je kunt zetten naar een duurzame wereld door bepaalde dingen wel of niet te eten. Het fijne is dat duurzaam eten en gezond eten eenvoudig samen gaat. Er zijn veel verschillende manieren om gezond af te vallen, zoals meer sporten of intermittent fasting. Ben je op zoek naar manieren om wat kilootjes af te vallen, dan volgen hierbij een aantal handige tips!

1. Eet meer groenten en fruit

Groenten en fruit zijn goed voor je gezondheid en daarnaast heeft het meest groente en fruit een lage impact op het milieu. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zo hebben sommige producten meer middelen nodig om vervoerd te voeren of vers gehouden te worden. Daarnaast kun je groente en fruit prima gebruiken voor je caloriearme maaltijden. Zorg ervoor dat de helft van je bord bestaat uit groentes. Je zult dan alsnog een verzadigd gevoel krijgen, maar veel minder calorieën nuttigen. 

2. Eet lokale en seizoensgebonden producten 

Lokaal geteelde voedingsmiddelen zijn een zeer duurzame. Daarnaast is het verstandig om enkel producten te kopen die seizoensgebonden zijn. Hierdoor zijn er veel minder middelen nodig om de producten te produceren. 

3. Verwissel dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten

Voor de productie van dierlijke eiwitten, zoals eieren of vlees, zijn over het algemeen meer middelen nodig dan voor plantaardige eiwitten, zoals bonen en peulvruchten. Het eten van een meer plantaardig dieet brengt ook veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Plantaardig voedsel levert meer vezels en heeft een lager verzadigd vetgehalte. Dit draagt allebei bij aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten.