Hoe geniet je met goede wil tijdens de feestdagen?

Tijdens de laatste twee maanden van het jaar wordt het weer veranderlijk. Steeds vaker gaat de wind om het huis waaien en volgen de regenbuien elkaar op. Dan voelt het fijn om thuis te komen en weer lekker warm te worden. Juist in deze maanden van het jaar, is het gezellig om samen te eten en te drinken. Ook dit kun je prima invullen met duurzaam eten en drinken zonder het gevoel te hebben, iets te moeten missen.

Duurzaamheid is een keuze die je maakt

Heb je duurzaamheid omarmt in je leven, dan ga je anders nadenken. Je wilt heel duidelijk rekening houden met wat je nalaat aan mensen die na je komen. Je bent je bewust van de energie die je gebruikt en probeert te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen op je huis en  je gaat elektrisch rijden. Je gaat anders om met de natuur en houdt rekening met wat je eet en drinkt. Dit zijn namelijk zaken die je zelf in de hand hebt en waar jij over kunt beslissen.

Duurzamer eten is soms gewoon je boerenverstand gebruiken

Een van de voorwaarden voor duurzaam eten is zoveel mogelijk eten kopen van lokale ondernemers en van groente die in de volle grond gekweekt worden. Dit betekent dat je aardbeien eet in mei, juni en juli en niet in december. Alles wat op de volle grond groeit heeft minder energie nodig dan als die groenten in kassen gekweekt worden. 

Met deze groenten kun je prima verschillende hartige taarten maken. Voor de feestdagen kun je deze nog eens extra versieren voordat je  ze op tafel zet. Heb je zelf even geen inspiratie dat vind je op internet heerlijke hartige taart recepten die je prima kan gebruiken. Gebruik voor het combineren van de ingrediënten gewoon je boerenverstand. Groenten die ingevlogen moeten worden of uit de kassen komen, kun je het beste niet of zo weinig mogelijk gebruiken. Heel veel groenten wordt namelijk direct verwerkt en in glazen potten gestopt of voor in het diepvriesvak. Je zult zien, er blijft nog voldoende over om uit te kiezen.  

De feestmaand is ook perfect te vieren met duurzaam eten 

Juist in december, als er vele gezellige feestdagen ingevuld gaan worden, is het soms een uitdaging om ook eens voor de vegan style te gaan. Het lijkt soms zo gemakkelijk om gewoon voor vlees te kiezen terwijl er nog zoveel meer mogelijk is. Bijvoorbeeld op de website van Koopmans, vindt je verschillende mogelijkheden als je hier ‘vegan’ intypt. Wat dacht je van de vegan Cheesecake of fluffy vegan pannenkoeken met zelfgemaakte aardbeienjam. Zonder meer een toetje waar je tijdens de feestdagen heel wat bewondering voor zult oogsten. 

Juist in deze laatste wintermaanden van het jaar, is het gezellig om samen te komen met je vrienden en je familieleden. Een hapje en een drankje zal dit gevoel feestelijk opfleuren. Zeker als je hierbij rekening houdt met de keuze voor duurzaamheid, is dat een sterretje op je blazoen in deze donkere maanden.