Hoe help je het lichaam met gezond eten?

Weet jij welk eten je het beste op jouw bord kunt leggen? Gezond eten betekent het eten van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elk van de 5 belangrijkste groepen. Het eten van al deze gevarieerde voedingsmiddelen biedt een fijne verzameling aan voedingsstoffen voor het lichaam. Het bevordert ook een goede gezondheid en kan zelfs het risico op ziekten helpen te verminderen.

De 5 voedselgroepen en junkfood

Veel van de voedingsmiddelen die regelmatig in onze moderne maaltijden voorkomen, zijn echter geen onderdeel van de schijf van 5. Deze voedingsmiddelen worden ook wel ‘junkfood’ genoemd. Ze mogen soms wel gegeten worden, maar mogen niet te veel in een gezond eetpatroon voorkomen.

De 5 belangrijke  voedselgroepen zijn:

  • Groenten en peulvruchten of bonen
  • Fruit
  • Mager vlees en gevogelte, vis, eieren, tofu, noten en zaden, peulvruchten of bonen
  • Granen, meestal volkoren of variëteiten met veel graanvezels
  • Melk, yoghurt, kaas of alternatieven, het liefst vetarm

Deze voedingsmiddelen zijn allemaal gegroepeerd omdat ze vergelijkbare hoeveelheden van belangrijke voedingsstoffen bevatten. Belangrijke voedingsstoffen in de melk, yoghurt en kaas groep zijn bijvoorbeeld calcium en eiwit. Terwijl de fruitgroep een fijne bron van vitamines is en dan vooral vitamine C.

Volg een uitgebalanceerd dieet

Het eten van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet betekent dat jij dagelijks een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit elk van deze 5 voedselgroepen eet. Je doet dit uiteraard in de aanbevolen hoeveelheden. Al deze verschillende voedingsmiddelen bevatten diverse soorten en hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen. Het is daarnaast belangrijk om binnen elke voedselgroep een variatie aan voedingsmiddelen te selecteren. Het kiezen van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen helpt je ook om jouw maaltijden interessanter te maken. Zodat je niet het gevoel hebt dat jij altijd hetzelfde eet.

Het belang van vetten en eiwitten

Vetten en oliën bevatten veel kilojoules (lees: energie) maar zijn in kleine hoeveelheden absoluut noodzakelijk voor een gezond voedingspatroon. Het is ook belangrijk om elke dag voldoende eiwitten te consumeren. Want deze dagelijkse eiwitinname speelt een cruciale rol bij jouw lichaamscellen in goede conditie te houden. Juist daarom eten sporters vaak high protein meals om zo de spiercellen sterk te houden.

Eiwitten zijn immers de bouwstenen van het leven. Elke cel in het menselijk lichaam bevat eiwitten. De basisstructuur van eiwit is een keten van aminozuren. Je hebt al die eiwitten in jouw dieet nodig om je lichaam te helpen cellen te herstellen en nieuwe aan te maken. Eiwitten zijn ook zeer belangrijk voor de groei en ontwikkeling bij kinderen, tieners en zwangere vrouwen.

De rol van aminozuren in het menselijk lichaam

Al het voedsel met eiwitten wordt tijdens de spijsvertering in delen afgebroken die aminozuren worden genoemd. Het menselijk lichaam heeft in een minimale hoeveelheid aminozuren nodig om zo een goede gezondheid te behouden.

Aminozuren worden met name in dierlijke bronnen zoals vlees, melk, vis en eieren gevonden. Maar worden ook aangetroffen in plantaardige bronnen zoals soja, bonen, peulvruchten, notenpasta en sommige granen (zoals tarwekiemen en quinoa). Je hoeft dus geen dierlijke producten te eten om alle eiwitten binnen te krijgen die je in jouw dieet nodig hebt.

Goede voeding verbetert de sportprestaties

Goede voeding kan bovendien de sportprestaties aangenaam verbeteren. Een goed gepland, voedzaam dieet moet aan de meeste vitamine- en mineralenbehoeften van een atleet  voldoen. De eiwitrijke maaltijden van bijvoorbeeld musclemeat.nl leveren daarbij voldoende proteïnen om de spiergroei en het herstel na een stevige training te bevorderen.

Volg ook een gezond dieet

Gezond eten hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Het is immers vrij gemakkelijk om een lekker, gevarieerd en voedzaam dieet samen te stellen dat net zo goed voor jouw geest als voor je lichaam is. Gezond eten gaat ook niet over strikte beperkingen, onrealistisch dun blijven of jezelf van al het voedsel beroven waar je zoveel van houdt. Het gaat er eerder om dat jij je goed in je lichaam voelt en meer energie hebt. Plus daarnaast je gezondheid optimaliseert en jouw humeur verbetert.