Hoe kun je duurzaam koken

Duurzaamheid is een steeds belangrijker begrip binnen onze samenleving. Door de opwarming van de aarde, is duurzaamheid een sleutel naar de toekomst. Zo zijn er meerdere manieren om een duurzamer bestaan te leven. Omdat dit zo’n relevant onderwerp is, nemen we je in deze blog mee in de mogelijkheden rondom duurzaamheid in de keuken.

Wat is duurzaam

Duurzaam houdt in dat iets beter voor het milieu is dan alternatieven die eventueel beschikbaar zijn. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een elektrische auto. Een elektrische auto is beter voor het milieu dan een dieselauto. Een ontwikkeling die ook mee kan werken aan de duurzaamheid in de keuken, zijn zonnepanelen. Door de aanleg van zonnepanelen hoeft er minder energie opgewekt te worden door bijvoorbeeld energiecentrales. Weer een andere ontwikkeling is het verwarmen van een huishouden met behulp van een pellet kachel. Een pellet kachel zorgt ervoor dat de cv-ketel niet hoeft te branden om het huishouden te verwarmen, een cv-ketel werkt voornamelijk in oudere huizen op gas. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een elektrische cv-ketel aan te schaffen. Maar het verstoken van pellet is milieuvriendelijker dan het stoken met een cv op gas.

Duurzaamheid in de keuken   

Nu je een beetje weet een beetje wat duurzaamheid inhoudt, is de volgende vraag natuurlijk hoe je deze kennis kunt toepassen in de keuken? Zoals net ook al genoemd is kun je ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen, zonnepanelen zorgen voor een schone energiebron voor al het elektrische keukenapparatuur. Hierdoor hoeft er niet meer apart energie opgewekt te worden om ervoor te zorgen dat de koelkast stroom heeft. In het vorige stukje hebben we het er over gehad dat een elektrische cv beter voor het milieu is dan een gas cv, in de keuken kun je ook het gasverbruik verminderen. In de keuken kan je er namelijk voor kiezen om op inductie te gaan koken, dit houdt in dat je elektrisch gaat koken in plaats van op gas. Een belangrijk puntje waar je wel rekening mee moet houden als je op inductie gaat koken, is dat niet elke pan geschikt is voor inductie. Als je bijvoorbeeld met een pan die niet geschikt is voor inductie toch op inductie gaat koken, is de kans vrij groot dat de inductieplaat beschadigd raakt. Gelukkig is samen met de opkomst van inductie, ook het aanbod met geschikte pannen vergroot. Tegenwoordig kun je het zo gek niet verzinnen of er is een pan van die op inductie kan, van de reguliere koekenpannen tot zelfs gietijzeren pannen die geschikt zijn voor de inductieplaat. 

Duurzaam omgaan met eten

Duurzaamheid zit hem niet alleen in het duurzame energie verbruik, maar kan ook behaald worden door het bewust omgaan met eten. Zo kun je ervoor kiezen om eten te kopen wat verpakt is in een duurzame verpakking. Op deze manier stimuleer je de duurzame ondernemers en zorg je er indirect voor dat de maatschappij steeds duurzamer wordt. Een andere manier is het zorgen voor minder verspilling. Denk hierbij aan het niet weggooien van eten, maar bijvoorbeeld bewaren voor de volgende dag. Wanneer er minder verspild wordt is dit ook weer beter voor het milieu.