Voedselverspilling is een no-go tegenwoordig, en dat is natuurlijk maar goed ook. Het milieu is zwaarder belast dan ooit en dat maakt het de moeite waard om op zoek te gaan naar wat je zelf bij kan dragen. Zo is het slim om voedselverspilling tegen te gaan in je eigen huishouden of bedrijf. Hoe doe je dat nu, en wat zijn de beste tips om voedselverspilling tegen te gaan?
Voedselverspilling tegengaan: zo doe je het
Hoe minder voedsel je verspilt, hoe beter voor het milieu én natuurlijk ook voor jezelf. Hoe voorkom je nu voedselverspilling? Gebruik zeker onderstaande tips.
1. Maak een duidelijk boodschappenlijstje
Eerst en vooral is het een goed idee om een duidelijk boodschappenlijstje te maken, zodat je op voorhand heel goed weet wat je gaat kopen. Een van de grootste oorzaken van voedselverspilling is dat mensen in de supermarkt lopen en impulsaankopen doen. Hierdoor raken de kasten thuis vol met producten die misschien niet geconsumeerd worden – en dat is jammer van het geld én voor het milieu.
2. Meten is altijd een goed idee
Daarbij is het de moeite waard om, als je producten als pasta gebruikt, de hoeveelheden die je kookt eerst te meten. Zo weet je precies hoeveel je nodig hebt en kookt per persoon voor een maaltijd en is de kans dat je daarna gekookte pasta weg moet doen natuurlijk veel kleiner.
3. Kijken, ruiken en proeven…
Als je een product in de koelkast hebt staan waarvan je niet zeker bent of het nog goed is, gooi het dan niet meteen weg. Doe eerst de test waarbij je het product bekijkt, het ruikt en het daarna proeft. Doorstaat het de test, dan kan je het dus nog altijd gebruiken en ben je actief voedselverspilling tegengegaan.
4. Organiseer je koelkast en kasten goed
Net zoals dat in de supermarkt het geval is, is het beter om de producten die eerst op moeten vooraan in je kasten en koelkast te zetten. Zo is de kans dat je jaren later oude producten achterin de kast vindt, veel kleiner. Ook is het natuurlijk beter omdat je dan veel minder snel producten eet die over tijd zijn.
5. Bewaar restjes op de juiste manier
Ten slotte is het altijd slim om maaltijden die je toch niet helemaal hebt opgegeten in potjes te bewaren in je koelkast of diepvriezer. Op die manier ga je verspilling tegen en bespaar je jezelf de extra moeite om, als het eens druk is, opnieuw te moeten koken.
Voedselverspilling tegengaan: wat zijn de voordelen?
Voedselverspilling tegengaan is een slimme keuze om verschillende redenen. Zo ga je niet enkel verspilling tegen van het voedingsproduct zelf, maar ook van de verpakking. Bij veel producten wordt er plastic of andere milieubelastende materialen gebruikt, die je liever zo weinig mogelijk zomaar weggooit. Daarbij bespaar je met bovenstaande tips natuurlijk ook wat geld en dat is altijd mooi meegenomen want duurzamer eten is nu eenmaal duurder.