Een duurzame keuken, waar let je op?

Als je duurzamer wilt gaan leven, dan is het zeker de moeite waard om je keuken opnieuw in te richten en uit te rusten. Er zijn heel wat verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Duurzaamheid is in elk geval iets waar steeds meer mensen aandacht aan besteden en de keuken is vaak de eerste ruimte waar veranderingen worden doorgevoerd om dat te doen. Wat kan je nu doen om een duurzame keuken in te richten en wat zijn de voordelen van duurzaamheid in de keuken? Hieronder lees je meer!

Zo zorg je voor een duurzame keuken

Hoe duurzamer we leven en wonen, hoe beter voor het milieu én vaak ook voor de portemonnee. Hier vind je alvast enkele handige tips om een duurzame keuken te creëren:

1. Ga voor een inductiekookplaat

Een van de beste investeringen die je kunt doen om duurzamer te leven in je keuken is een inductiekookplaat. Zo’n plaat warmt erg snel op en koelt daarbij ook heel snel weer af – maar het grootste voordeel is dat er heel weinig warmte lekt. En dat betekent dat je veel minder energie nodig hebt om je eten te koken en op te warmen!

2. Led verlichting in je keuken

Wil je de duurzaamheid in je keuken nog een stapje verder nemen? Kies dan vaker voor LED-verlichting in plaats van gewone lampen. LED-lampen gaan immers tot wel 50.000 uur mee en daarbij gebruiken ze stroom veel efficiënter dan gewone gloeilampen. Een must-have dus voor een duurzamere keuken!

3. Eet wat minder vlees

Duurzaamheid in de keuken heeft te maken met hoe je kookt, maar ook met wat je eet. Vlees is dan misschien wel lekker, uiteindelijk zorgt de productie van dierlijke producten voor een veel groter belasting op het milieu door de grote benodigde hoeveelheid water. Denk hierbij eens aan kweekvlees. Kies vaker voor vegetarische of veganistische alternatieven!

4. Ga voor energiezuinige apparaten

Een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid in de keuken is kiezen voor duurzame apparaten en voorzieningen. Denk maar aan een vaatwasmachine met eco-stand, of een koelkast met een zuinig energielabel. Dergelijke producten zullen je energierekening veel lager houden én helpen het milieu ook een handje.

5. Eet meer seizoen gericht

Ten slotte is aandacht voor duurzaamheid ook mogelijk door vooral producten en gerechten te eten die seizoen gericht zijn. Tijdens de winter kan je bijvoorbeeld meer knollen en aardappelen eten, terwijl bepaalde soorten fruit als aardbeien dan weer beter bij een zomers voedingspatroon passen. Zo is er minder transport nodig van voedingsmiddelen en dat draagt ook bij aan een gezonder milieu.

Waarom is aandacht voor duurzaamheid zo belangrijk?

Duurzaamheid is de laatste decennia erg belangrijk geworden, en dat heeft vooral te maken met de belasting van het milieu. Het produceren van dierlijke producten als vlees, de steeds groter worden energie behoefte bij huishoudens en bedrijven en natuurlijk ook de stijgende hoeveelheid mensen hebben ervoor gezorgd dat grondstoffen sneller uitgeput raken en het milieu veel te verduren krijgt. Met een duurzame keuken draag je dus je steentje bij, zodat de belasting op het milieu lager wordt.