Is biologisch vlees wel zo biologisch?

biologische landbouw

Je hebt vast weleens van biologisch eten gehoord. Hét eten waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en het welzijn van de dieren. Dieren krijgen meer ruimte en mestoverschotten worden voorkomen. Veel mensen maken nu een bewuste keuze voor biologisch vlees omdat ze graag willen bijdragen aan een beter dierenwelzijn en milieu. Maar wat is biologisch vlees? En is biologisch vlees wel zo biologisch als we denken?

Wat is biologisch vlees?

Biologisch vlees ofwel bio vlees wordt geproduceerd met methoden die voldoen aan de eisen die er aan biologische landbouw verbonden zitten. Aan biologische landbouw komt geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, groeihormonen, antibiotica of genetische modificatie te pas. 

Hoe biologisch is biologisch vlees?

Nu vraag je je misschien af: wanneer is iets biologisch? Wanneer je in de supermarkt biologisch vlees ziet liggen, is dit echt biologisch volgens het Instituut dat elk afzonderlijk product controleert. Biologisch vlees is vlees dat aan een aantal kenmerken moet voldoen. Dit zijn voorwaarden die streng worden gecontroleerd door het Instituut Skal. Dit zijn enkele van de voorwaarden waar biologisch vlees aan moet voldoen:

  • Het gebruiken van biologisch voer;
  • Leefomstandigheden zijn erop gericht om de natuurlijke weerstand van het dier te bevorderen;
  • Gebruiken van rassen die minder gevoelig zijn voor ziekten;
  • Biologische gewasbescherming door het inzetten van natuurlijke vijanden, bestrijdingsmiddelen en mechanische bestrijding.

Waar herken je biologisch vlees aan?

Je herkent biologisch vlees aan een aantal keurmerken. Deze keurmerken leggen we één voor één uit:

 

  • EKO: Wanneer je een product ziet met een EKO keurmerk betekent dit dat het product door middel van biologische landbouw is geproduceerd. Bij deze landbouw wordt geen genetische modificatie gebruikt. De boeren werken op een diervriendelijke manier. Het EKO-keurmerk zie je vaak op producten als melk, eieren, vlees, bier en wijn. Voor EKO is duurzaamheid erg belangrijk. Veehouderijen moeten twee duurzaamheidsdoelen uitkiezen waar zij jaarlijks mee aan de slag gaan. 
  • Europees biologisch: Het Europees biologisch keurmerk is een keurmerk dat sinds 2012 verplicht op elk biologisch groente- of fruit product moet zitten. Dit keurmerk wordt niet toegekend wanneer er gebruik is gemaakt van kunstmest of genetische modificatie. EU biologisch

 

 

  • Demeter: Demeter is een wat minder bekend keurmerk. Deze stichting zet zich in voor de biologische regelgeving. Ze zetten zich in voor biodynamisch boeren. Demeter leidt boeren op en helpt ze bij de biologische landbouw. Hiermee kan ze verder dan andere keurmerken, wat ze onderscheidt van de anderen. 

 

 Is biologisch eten gezonder?

Sommige mensen denken dat biologisch vlees niet gezonder is. Maar hoe zit dit nu echt? Volgens wetenschappelijk onderzoek zitten er in biologische producten minder bestrijdingsmiddelen. Dit is goed voor jezelf. Maar biologisch eten is niet per se gezonder, want het hangt niet af van één enkel product. Pas zodra je helemaal biologisch eet, heeft dit een positieve impact op het milieu en dierenwelzijn.


–> Lees ook: Is biologisch eten gezonder?