Is duurzaam eten gezond?

Duurzaam eten gezond

Het antwoord is ja. Wanneer je duurzaam eet, houd je rekening met mens, dier en milieu. Dit zorgt ervoor dat je vaak minder dierlijke en eiwitrijke producten eet. Wanneer je duurzaam eet, let je goed op hoeveel vlees, kaas en eieren je bijvoorbeeld binnenkrijgt. De inname van deze dierlijke producten probeer je te verminderen. Omdat je minder eet dan normaal én omdat de producten die je wel eet in de Schijf van Vijf staan, is duurzaam eten gezond. We vertellen je hier graag meer over. 

Wat is duurzaam eten?

Duurzaam eten heeft te maken met bewust eten. Oftewel: weet wat je eet. Wanneer je een groot stuk vlees op je bord hebt liggen, kun je denken aan hoe lekker dit is. Maar je kunt ook denken aan hoe het leven van het dier is geweest, op welke milieu processen dit stuk vlees invloed heeft gehad en of het een toevoeging is dat je dit stuk vlees nu eet. Kortom, met duurzaam eten ben jij je bewust van wat je eet. Je denkt erover na en stelt jouw eetpatroon bij aan de hand van de conclusies die je hebt getrokken. 

Duurzaam eten is gezond

We noemden al dat duurzaam eten gezond is. Dit komt omdat je vaak minder eet en de producten die je eet in de Schijf van Vijf staan. Daarnaast zijn dranken als alcohol en sappen ook niet duurzaam. Deze dranken vervangen door water, thee en koffie is zowel een stuk gezonder als duurzamer. Concreet eet je duurzaam volgens het Voedingscentrum wanneer je de volgende punten toepast in jouw voedingspatroon:

  • Minder voedsel verspillen;
  • Minder vlees en meer plantaardige eiwitten zoals noten en peulvruchten;
  • Niet meer eten dan nodig is;
  • Minder alcohol, sap en frisdrank maar meer water, thee en koffie.

Minder voedsel verspillen

Voedselverspilling is natuurlijk niet goed voor het milieu en daarmee niet duurzaam. Toch ontkom je er soms niet aan. Hoe verspil je minder voedsel? Bedenk van tevoren wat je gaat koken en schrijf alles op een boodschappenlijstje. Houd ook rekening met wat je nog hebt liggen en maak restjes op. Dit kun je doen door een restjesdag in te stellen of alle restjes mee te nemen als lunch. Daarnaast gooi je zo min mogelijk weg. Je kunt veel bewaren in de vriezer of misschien weggeven. Er zijn tientallen manieren te bedenken waarmee je niet die prullenbak hoeft te openen. 

Minder vlees en meer plantaardig en eiwitrijk voedsel

Verspilling

Het zal je niet zijn ontgaan dat de vleesconsumptie een negatieve impact heeft op het milieu. Vlees veroorzaakt zelfs 40% van de klimaatbelasting! Minderen met vlees eten helpt dus zeker bij duurzamer eten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door vlees te vervangen door noten, of meer groenten. Groenten in de hoofdrol in plaats van vlees zorgen voor een gezonde en duurzame maaltijd. 

Niet meer eten dan nodig

Wanneer je niet meer eet dan nodig heeft dit een positieve impact op het milieu. Je eet dan waarschijnlijk minder koek, snoep en chips. Dit heeft een negatieve werking op je lichaam maar ook op het milieu. Bij alle snacks zijn productieprocessen nodig, bij sommige producten is bijvoorbeeld plastic een onderdeel van het proces. Dit heeft natuurlijk ook een negatieve impact op het milieu. Zo zijn er nog tientallen andere dingen waardoor meer eten dan nodig is een negatieve impact heeft op het milieu. 

Minder alcohol

Tot slot heeft het een positieve impact op het milieu wanneer je matigt met het drinken van alcoholische en frisdranken. Dranken zorgen namelijk voor 10% van de uitstoot van de broeikasgassen. Wees je hiervan bewust en drink weinig tot geen alcohol en frisdrank. 

Bron: Voedingscentrum