Is insecten eten duurzaam?

sprinkhaan eten

Heb je er ooit weleens aan gedacht om insecten te eten? Misschien ben je wel iemand voor wie dit echt een stap te ver gaat. Alleen bij de gedachte al heb je er een groot probleem mee. Je wilt geen krakerige insect in je mond. Of ben je misschien iemand die al voor langere tijd insecten als krekels, sprinkhanen of mieren verorbert? Wist je dat je dan super duurzaam bezig bent! Insecten eten heeft namelijk een flink aantal voordelen. Maar waarom is insecten eten duurzaam? En welke insecten kun je eten? We nemen je graag mee naar de wereld van insecten. 

Waarom is insecten eten duurzaam?

Insecten eten is dus duurzaam. Dit komt omdat het veel voordelen heeft ten opzichte van vlees. Wees dus klaar om je vleesconsumptie te vervangen door een lekkere insecten bite bij de borrel. Wees je bewust dat je niet de enige bent. Meer dan 2 miljard mensen wereldwijd eten insecten. Dit zijn de voordelen van het eten van insecten: 

  • Goed voor je gezondheid

Volgens onderzoek van de Universiteit van Gent is het eten van insecten goed voor je gezondheid. Het zou helpen bij een hoge bloeddruk. In medicijnen tegen een hoge bloeddruk zit volgens de Universiteit hetzelfde middel dat in een insect zit. Daarnaast zit er veel eiwit, vitamine B, onverzadigd vet en ijzer in een insect. Dit zijn goede voedingsstoffen. Je kunt dus prima af en toe een insect eten. 

  • Weinig milieubelasting

Behalve goed voor de gezondheid dragen insecten ook weinig bij een milieuvervuiling. De insecten stoten bijvoorbeeld minder broeikasgassen uit dan runderen. Daarnaast hebben ze veel minder ruimte en water nodig. Daarom is insecten eten zo duurzaam. Maar de milieubelasting scheelt veel per insectensoort. Het is dus goed om goed na te denken voor welke insectensoort je gaat.

  • Diervriendelijker

Insecten zijn gewend dicht bij elkaar te leven. Daarnaast krijgen ze vooral natuurlijk en plantaardig voedsel, wat ook duurzaam is. Tot slot worden ze geoogst, gaan ze de koeling in en slapen ze op een rustige manier in. Het proces is dus een stuk diervriendelijker dan het proces van runderen. Maar laat voorop staan dat insecten eten niet rundvlees of kip moet vervangen. Insecten zijn ook vlees, dus als vegetariër hoef je de insecten niet te eten. Dan zijn er tientallen andere vleesvervangers waarmee je op een duurzame manier kunt eten. 

Libelle

Welke insecten kun je eten?

Welke insecten kun je dan eten? Je kunt heel veel insecten eten, zoals de sprinkhaan, meelworm of een mier. Eigenlijk zijn bijna alle insecten eetbaar. De meest voorkomende insecten die je eet als snack of diner zijn: mieren, sprinkhanen en meelwormen. 

  • Mieren

De mieren die veel worden gegeven zijn de carpenter mieren, blad-cutter mieren, honeypot mieren en citroen muren. Wist je dat een rauwe mier smaakt naar citroenlimonade? In Thailand zie je waarschijnlijk de rode mier op het menu staan. Erg lekker in een salade met veel zout. 

  • Sprinkhanen

Een sprinkhaan is de insectensoort die het meest wordt genuttigd. Dit is een snack in veel landen. Je moet wel oppassen met het gedeelte dat je eet. Het is de bedoeling dat je eerst de vleugels van de sprinkhaan verwijdert en de poten. De rest van de sprinkhaan kun je eten. Eet je per ongeluk wel een vleugel of pootje? Dit kan zorgen voor verstopping of zelfs beschadiging in je darmen. Het is dus slim om altijd te controleren of je alle vleugels en pootjes hebt verwijderd. 

  • Meelwormen

Meelwormen kun je ook eten. Dit insect smaakt een beetje naar popcorn. Een heerlijke snack dus. De meelwormen kun je ook makkelijk zelf kweken. Vind je meelwormen interessant? Haal dan meelwormen bij de dierenwinkel en kweek door middel van verschillende kweekbakken nieuwe meelwormen. Vervolgens leg je ze in de diepvries van de koelkast waardoor ze inslapen. Dit is de meest diervriendelijke manier waarop de meelwormen dood gaan. 

Zo weet je dus waarom insecten eten duurzaam is en welke insecten je kunt eten. Snel maar eens proberen dus!

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:
Duurzaamheids trends
– Het kabinet en: Duurzaam voedsel