Milieuvriendelijke verpakking: wat is de meest duurzame keuze?

Welke verpakkingen zijn milieuvriendelijk als je eten gaat kopen? Naar de markt neem je je eigen tas mee en je groente en fruit gaat rechtstreeks zonder verpakking in de tas, heel simpel. In de supermarkt is dit minder eenvoudig. Er zijn zoveel verpakkingsmaterialen en wat is nu een milieuvriendelijke verpakking?

Welke verpakkingen zijn milieuvriendelijk?

Het lijkt zo’n simpele vraag, maar er geen simpel antwoord op te geven. Moet je een afweging maken tussen verschillende verpakkingen, kies dan bij voorkeur voor een recyclebare verpakking en gooi deze na gebruik in de daarvoor bestemde afvalcontainer. De keus die je maakt, is ook afhankelijk van het soort voedsel. Vloeistoffen kunnen bijvoorbeeld niet zo goed bewaard worden in papier. Om papier te produceren wordt minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van plastic. Papier heeft wel als nadeel dat het minder stevig is dan plastic. Je hebt er meer van nodig om te zorgen voor voldoende stevigheid.

Biologisch plastic als alternatief?

Denk je aan duurzame verpakkingen voor voedsel dan denk je al gauw aan biologisch plastic. Dit plastic wordt niet gemaakt van fossiele brandstoffen zoals gewoon plastic. Bio plastic wordt gemaakt van planten die telkens opnieuw aangeplant kunnen worden. Bio plastic wordt helaas nog nauwelijks gerecycled in tegenstelling tot gewoon plastic. Dat maakt gerecycled plastic tot een goed alternatief als biologisch plastic niet voorhanden is. Van bio plastic kunnen we in de toekomst nog wel veel verwachten.

Welke flessen kies je

Een fles met statiegeld is altijd de meest milieuvriendelijke keus, omdat deze fles weer opnieuw gebruikt wordt. PET-flessen worden niet opnieuw gebruikt, maar worden versnipperd en tot nieuwe flessen omgesmolten. Ook deze flessen kan je met een gerust hart kopen.

Nog geen keurmerk voor milieuvriendelijke verpakking

Voor duurzame verpakkingen bestaat nog geen keurmerk. Dat maakt het er voor jou als consument niet eenvoudiger op om de juiste keus te maken. De verpakkingssymbolen die je op het verpakkingsmateriaal ziet, geven alleen aan van welk materiaal de verpakking gemaakt is en in welke afvalbak je de verpakking moet weggooien. Het zegt niets over de duurzaamheid van de verpakking.

Om een duurzame keuze te maken zal je jezelf dus goed moeten informeren. Met deze informatie hebben wij je in ieder geval vast een eindje op weg geholpen.