Wanneer jij je bezoekje aan de supermarkt brengt, dan is je ongetwijfeld opgevallen dat er veel biologische voedingsproducten in de schappen liggen. Deze zijn vaak te herkennen aan een groene verpakking of het groene prijskaartje. Misschien ben jij het type dat biologische voeding regelmatig aanschaft. Het is immers beter voor het klimaat en de wereld, zo denkt men. Maar is dit ook wel echt zo? Zijn biologische voedingsproducten beter dan reguliere producten? In dit artikel gaan wij wat dieper in op die kwestie. Eerst bespreken wij wat biologische voedingsproducten precies zijn. Vervolgens gaan wij in op de vraag of bioproducten ook echt beter zijn.
Biologische voeding: wat is het precies?
Er is geen precieze definitie van biologische voeding. Het kan namelijk per product verschillen hoe biologisch het voedsel is. Er zijn namelijk bepaalde normen voor voedselproductie opgesteld. Voldoet bepaalde voeding aan deze normen bij de productie, dan kan het voedsel het predicaat biologisch verdienen en dan wordt het ook als zodanig verkocht. Maar dit betekent dus wel dat het ene voedingsmiddel meer biologisch kan zijn dan het andere voedingsmiddel. We zullen hieronder enkele criteria benoemen.
– Geen chemische bestrijdingsmiddelen
Bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om de teelt gezond te houden. Het is dus belangrijk dat deze worden toegepast bij het produceren van voedingsmiddelen, maar het punt is dat chemische bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor het klimaat en ook voor de gezondheid. Om het predicaat biologisch voedsel te verdienen, mag er bij de productie van het voedingsmiddel geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven waar ook veel boeren in de agrarische sector gebruik van maken.
– Eisen aan medicijngebruik
Misschien was je er al van op de hoogte, maar veel slachtvee krijgt antibiotica toegediend. Antibiotica wordt soms door de voeding van dieren gemengd om zo de groei te bevorderen. Er kan dan dus sneller worden geproduceerd. Het punt is echter dat dit wel nadelen met zich meebrengt. Het is namelijk slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de mens. Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan resistentieproblematiek. Wanneer je als mens een teveel aan antibiotica binnen gaat krijgen, dan kan dit de effectiviteit van noodzakelijke antibioticakuren verminderen. Biologisch vlees kan pas in aanmerking komen voor het predicaat biologisch als ze voldoen aan de strenge medicijneisen.
Is biologisch beter voor de gezondheid?
Het klinkt misschien een beetje gek, maar wetenschappelijk is niet aangetoond dat biologische producten beter voor de gezondheid zijn. Uit onderzoek naar de biologische producten blijkt wel dat deze voedingsmiddelen over het algemeen veel minder bestrijdingsmiddelen bevatten. Ook blijkt dat er in de biologische producten minder nitraat zit. Verder onderzoek zou eventueel nog uit moeten wijzen of het echt beter is voor de gezondheid. Het probleem hierbij is dat er nog geen echte duidelijke criteria zijn. De kans is echter groot dat dit in de toekomst gaat veranderen.