Houd jij van lekker eten maar eet je wel bewust? Er is steeds meer aandacht voor duurzame voedselproductie. Het verbouwen van je eigen groenten wordt steeds populairder. Ook de keus uit biologisch vlees en biologische groenten in de supermarkt wordt steeds groter. Wat houdt duurzame voedselproductie precies in? Wij vertellen je er alles over.
Wat is voedselproductie?
Voor ons voedsel zijn we als mensen afhankelijk van de landbouw. We maken daarbij onderscheid tussen akkerbouw, tuinbouw en veeteelt. Landbouw is steeds meer gericht op efficiency en agrarische bedrijven zijn tegenwoordig gespecialiseerde bedrijven in plaats van gemengde bedrijven. Intensieve veehouderij en chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn geen uitzondering.
Duurzame voedselproductie
Het kan gelukkig ook anders. De biologische landbouw heeft aandacht voor duurzaamheid van voedsel. Voldoende voedsel produceren en het milieu sparen gaan hierbij hand in hand. Mede door de vraag van consumenten neemt ook de biologische veeteelt toe.
Biologische landbouw
Bij biologische landbouw probeert de boer ziekten te voorkomen door vruchtwisseling toe te passen. Op elk stuk grond wordt maximaal twee jaar achter elkaar hetzelfde gewas verbouwd. Zo krijgen ziekteverwekkers geen kans. Kunstmest wordt niet gebruikt en ziekten en plagen worden op een natuurlijke manier bestreden.
Biologische veeteelt
In een eetpatroon met duurzaam voedsel hoort ook duurzaam vlees. Vind je duurzame voeding belangrijk, maar wil je geen vegetariƫr worden? Ga dan voor bio vlees met keurmerk, dat diervriendelijk vlees genoemd kan worden. Er wordt meer rekening gehouden met het welzijn van de dieren. Zo krijgen ze meer ruimte en blijven bijvoorbeeld de kalfjes langer bij hun moeder. Ook worden geneesmiddelen pas gebruikt als een dier ziek is.
Hoe herken je duurzaam voedsel?
Duurzame voedingsmiddelen herken je aan het keurmerk op de verpakking. Om dit keurmerk te krijgen moeten producten voldoen aan hoge eisen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit, gezondheid en herkomst. Wil je een duurzame keuze maken, dan is het verstandig om je in de meest voorkomende keurmerken te verdiepen zodat je een weloverwogen keuze maakt.
Voorbeelden van keurmerken
Er zijn inmiddels meer dan honderd keurmerken, dus het is geen wonder als je niet precies weet wat ze betekenen.
- Beter Leven is het bekendste keurmerk voor diervriendelijk geproduceerd vlees. Hoe meer sterren, hoe beter de leefomstandigheden van het dier.
- Producten die biologisch dynamisch verbouwd zijn, krijgen het keurmerk van Demeter. Deze producten zijn vooral te vinden in natuurwinkels.
- Producten die afkomstig zijn uit de biologische landbouw krijgen het EKO-keurmerk mee.
Zo zie je hoe jij als consument aandacht kan geven aan duurzaamheid.