Tips om op je energieverbruik te besparen

Het is jou vast wel opgevallen dat jouw energierekening steeds hoger uitvalt. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je het tij van de dure energierekening keren. In deze blogpost geven we enkele tips om uw energieverbruik te verminderen en potentieel te besparen.

Start met het vergelijken van je leverancier

Energie vergelijken is zonder twijfel een eerste stap in het verlagen van je elektriciteitsrekening. Door van een energiecontract verzekerd te zijn dat prima bij jou past, is er veel geld te besparen. Zeker als jij weet dat, ondanks het prijsplafond, er nog steeds grote prijsverschillen tussen de energieleveranciers zitten. En dan vooral als jij denkt dat je in 2023 meer dan 1.200 m³ aan gas en 2.900 kWh stroom gaat verbruiken.

Je energie vergelijken doe jij eenvoudig online door de verschillende beschikbare leveranciers te vergelijken. Om daarna van de beste nieuwe energiedeal te profiteren. Het aanvragen van een nieuw contract is dan immers ook een fluitje van een cent via het internet. 

Hoe slim energie te besparen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar door gewoon minder energie te verbruiken, zal jouw energierekening lager zijn. Er zijn tal van tips en trucs die jij kunt gebruiken om je energieverbruik te verminderen. We hebben er hieronder enkele opgesomd.

  • Sluit je gordijnen en gebruik tochtstrippen om te voorkomen dat er warmte ontsnapt.
  • Gebruik je wasmachine of vaatwasser zoveel mogelijk op een lagere temperatuur. Of laat ze simpel op de ‘eco stand’ draaien. Voorkom bovendien dat je jouw machine aanzet als je nog geen volle lading hebt.
  • Maak er een gewoonte van om de lichten uit te doen wanneer jij een kamer verlaat. 
  • Schakel jouw elektrische apparaten compleet uit in plaats van ze op standby te laten staan.
  • Installeer een slimme thermostaat. Dit maakt jouw verwarming efficiënter door enkel de kamers te verwarmen die jij gebruikt. 
  • Zet je verwarming een graadje lager en trek zelf een dikkere trui aan. 
  • Controleer het energieverbruik van je elektrische apparaten. De grootste energieverbruikers in jouw huis zijn vaak de apparaten die jij misschien niet eens vaak gebruikt. Vervang ze eventueel door veel efficiëntere apparaten.

Plaatsen van zonnepanelen

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van zonnepanelen op je huis. Dit vraagt wel om een investering vooraf. In de zomermaanden zul je zien dat een groot deel van jouw energie op een duurzame manier verkregen wordt. Dit zorgt gelijk voor een mooie besparing op je energierekening. 

Kortom

 Minder energie verbruiken is een voor de hand liggend middel om op jouw energierekening te besparen. Ook investeren in zonnepanelen is een mogelijkheid. En als je uiteindelijk toch besluit om van energieleverancier te wisselen, weet dan dat deze energie verhuizing geheel door de nieuwe leverancier waar jij naartoe verhuist afgehandeld wordt.