Vegan bakken: handige tips

Ben je veganistisch en lukt het je inmiddels aardig om veganistisch te eten? Voor veel mensen is vegan bakken nog een stap te ver. In de meeste taarten en cakes zitten tenslotte veel dierlijke producten verwerkt. Hoe tover je toch een heerlijk baksel uit de oven zonder gebruik te maken van boter of eieren? Met een aantal slimme tips draai jij je hand straks niet meer om voor veganistisch bakken.

Probeer geen smaken na te maken

Plantaardig gebak smaakt anders en is zeker niet minder lekker. Probeer daarom geen smaken na te bootsen, maar maak gebruik van wat er wel kan. Kijk hierbij vooral naar de functie van het ingrediënt dat je wilt vervangen. Melk wordt vaak toegevoegd vanwege de kleur. Eieren zorgen ervoor dat de cake of de taart mooi rijst en zorgt voor luchtigheid en binding. Boter kan verschillende functies hebben.

De basisingrediënten van plantaardig gebak

Roomboter is het meest eenvoudig te vervangen door plantaardige boter of margarine. Ook kan je zonnebloemolie, olijfolie of kokosolie gebruiken. Deze hebben allemaal een neutrale smaak. Koemelk vervang je door sojamelk, amandelmelk of een andere plantaardige variant.

Staat er in het recept dat je ei als bindmiddel moet gebruiken? Je kan hiervoor ook appelmoes of gepureerde banaan gebruiken. Een combinatie van bakpoeder en azijn doet het goed als rijsmiddel. Laat je koekjes glanzen door ze na het bakken te bestrijken met jam en suikerwater. Vegan meringue maak je door het kookvocht van kikkererwten te gebruiken.

De finishing touch

Een mooie topping op je taart of cupcake maakt het geheel helemaal af. Laat cashewnoten een nachtje weken en maal ze daarna fijn. De crème die je dan krijgt kan je prima gebruiken in plaats van mascarpone of botercrème. De ideale vervanger van slagroom is kokosroom. Nadat je een blik kokosmelk een nacht in de koelkast hebt laten staan schep je de room er zo af. Deze klop je op en voor een zoetere smaak voeg je er suiker aan toe.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Er zijn heerlijke vegan bak recepten, dus maak hier als je net begint met vegan bakken dankbaar gebruik van. Op internet zijn er diverse sites te vinden die gespecialiseerd zijn in veganistisch bakken. Of kijk eens in je lokale boekwinkel naar een kookboek met veganistische recepten gebak. Later kan je meer gaan experimenteren met andere recepten.
Wie zegt dat je jezelf als veganist veel moet ontzeggen? Wij niet, eet smakelijk!