Macrobiotiek: wat houdt het in?

Als je al eens van macrobiotiek gehoord hebt, gaat het meestal over eten. Het is een levenswijze die veel verder gaat dan voedingsadviezen. De ideeën komen voort uit het zenboeddhisme waarbij alles draait om balans. Het woord komt oorspronkelijk uit het Grieks en is afgeleid van makros en bios. Het betekent groots leven waarbij je leeft volgens de wetten van de natuur. Dit klinkt mooi, maar wat houdt het in?

Wat is macrobiotisch eten?

Alle voedingsmiddelen worden ingedeeld naar ‘yin’ en ‘yang’ eten. ‘Yin’ zijn producten als tropisch fruit, zachte zuivelproducten, koffie, alcohol en suiker. Aan het andere uiteinde aan de ‘yang’ kant vind je eieren, vlees en vaste zuivelproducten. Alles wat hier tussenin zit, is evenwichtiger voedsel en kan je elke dag eten. Denk hierbij aan inheemse fruitsoorten, groenten, noten, zaden, bonen en volle granen.

De voedingsmiddelen die je wel mag eten, eet je in de juiste verhouding. De helft tot 60% van je eten bestaat uit granen en graanproducten. Je eet voornamelijk veganistisch en je groenten en fruit zijn biologisch of biologisch-dynamisch geteeld. Je eet met de seizoenen mee waardoor je vanzelf in evenwicht komt.

Overschakelen op een macrobiotisch eetpatroon

Het is niet verstandig om van de ene op de andere dag over te stappen op eten volgens de macrobiotiek. Je lichaam moet hieraan wennen, dus je kan het beste stap voor stap je oude voedingsmiddelen vervangen. Macrobiotiek recepten bieden houvast en als je meer ervaring hebt, leer je beter op gevoel te koken. Eet geen tussendoortjes om je spijsvertering rust te gunnen. Eet ook drie uur voordat je gaat slapen niets meer en eet met dankbaarheid.

Meer dan alleen een macrobiotisch dieet

Met een macrobiotisch dieet zorg je voor balans in je voedingspatroon én in je leefomgeving. Als je gestrest bent, is het beter om niet te koken, omdat je deze stress overbrengt op de personen die met je mee eten. Je zorgt voor een opgeruimde keuken zodat je beter evenwichtige maaltijden kan bereiden. Je kookspullen zijn bij voorkeur gemaakt van natuurlijke materialen. Je eten kauw je goed en met aandacht.

Het doel van de macrobiotiek is dat je met een dergelijke levenswijze ziekten voorkomt of zelfs geneest. Er is ook kritiek op dit dieet, omdat het te eenzijdig zou zijn waardoor je tekorten op zou lopen. Het is wel mogelijk om gezonde voeding samen te stellen binnen de grenzen van het dieet. Ga op zoek naar goede macrobiotiek recepten. Eet bewust en met aandacht, dan kan je prima macrobiotisch eten op een verantwoorde manier.