De beste ontbijtgranen

In Nederland zijn we echte broodeters, toch zijn er ook veel mensen die ’s ochtends naar ontbijtgranen grijpen. De keuze in de supermarkt wordt op dit gebied steeds groter. Zijn deze ontbijtgranen gezond en wat zijn nu de beste ontbijtgranen?

Het beste is volkoren

In volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli zitten vezels, koolhydraten, B-vitaminen en mineralen. Als er geen zout is toegevoegd zijn deze granen een prima alternatief voor de volkoren boterham. Let er wel op dat er niet teveel suiker in zit. Helaas is dit bij veel van deze granen wel het geval. Hoe maak je dan toch de juiste keuze?

Kinderen worden verleid tot ongezonde keuzes

Loop je met je kids door de supermarkt dan wijzen ze je op de heerlijkste ontbijtgranen. Deze granen, die vooral gericht zijn op kinderen, bevatten rijst of mais, zoals in cornflakes en bovendien zit er veel suiker in. Ontbijt waar jouw stoere kids alleen maar drukker van worden. Het levert daarnaast weinig waardevolle voedingsstoffen voor je lichaam. Ook krokante muesli is een minder gezonde variant. Dit is niet meer dan muesli vermengd met honing of suiker om het krokante laagje te krijgen.

Kies bewust

De gezonde cornflakes is ook hier de volkoren variant. Ook muesli met minimale toevoegingen is een prima keuze als je het niet ziet zitten om bijvoorbeeld havermout te eten. Hoewel havermout wel de meest pure variant van ontbijtgranen is. Wist je dat je havermout op een eenvoudige manier een stuk smakelijker kan maken?

Maak kennis met gezonde havermoutvariaties

  • Meng je gezonde granen met naturel yoghurt of kwark. Voeg aan granen die weinig smaak hebben vers fruit toe of combineer het met gedroogd fruit en noten. Met cacaopoeder of kaneel wordt het een echte traktatie. Probeer het gebruik van zaden en noten wel te beperken, want deze ingrediënten bevatten veel calorieën. En gebruik ook niet de yoghurtsoorten met een smaakje, hier is vaak ook suiker toegevoegd.
  • Wil je weleens wat anders dan een bordje met granen en yoghurt? Havermoutpap is veel smakelijker dan het klinkt. Havermout gecombineerd met (soja)melk, appel, rozijnen en kaneel dat je op een laag vuur aan de kook brengt, smaakt bijna net zo lekker als appeltaart. Je hebt er wel even de tijd voor nodig om het te koken.
  • Heb je ’s ochtends altijd haast? Meng ’s avonds havermout met kwark en laat het een nacht in de koelkast staan. De veelgebruikte Engelse term voor deze geweekte havermout is overnight oats. ’s Ochtends maak je deze overnight oats af met blauwe bessen, frambozen en pecannoten.

Ontdek hoe lekker gezonde ontbijtgranen zijn!