4 gezonde voordelen van onbewerkt vlees

Vlees eten gezond

Onbewerkt vlees is gezonder dan bewerkt vlees. Dit komt door de toevoeging van kruiden of conserveringsmiddelen. Hierdoor wordt de houdbaarheid beïnvloed en wordt er meer smaak aan het vlees toegevoegd. Het verschil met onbewerkt vlees is dat hier niets aan is toegevoegd om het houdbaarheids- of smaakproces te beïnvloeden. Dit vlees is hierdoor gezonder en beter voor je. We vertellen je graag de verschillen tussen bewerkt en onbewerkt vlees en welke effecten het eten hiervan heeft op je gezondheid. 

Wat is onbewerkt vlees?

Onbewerkt vlees is vlees dat niet is bewerkt en waar dus geen middelen aan toegevoegd zijn. Onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, terwijl bewerkt vlees hier niet in staat. Dit komt omdat er veel eiwitten in zitten en bewerkt vlees wetenschappelijk bewezen negatieve effecten heeft op de gezondheid volgens het Voedingscentrum. Het eten van te veel bewerkt vlees kan een verhoogd risico op darmkanker en een beroerte met zich meebrengen. Deze en andere risico’s zorgen ervoor dat je moet opletten bij het eten van te veel onbewerkt vlees. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten. 

4 gezonde voordelen van onbewerkt vlees

Onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf. Dit vlees eten is dus ook goed voor je. Waarom staat onbewerkt vlees in de Schijf van Vijf en wat zijn de gezonde voordelen van vlees?

  • Eiwitten: Je lichaam heeft eiwitten nodig. Dit zijn belangrijke bouwstoffen in je lichaam. Zonder eiwitten kun je slecht functioneren. t. 
  • Vitamine B12, D3: In vlees zit de vitamine B12, vitamine D3 en eiwitten. Vitamine D3 is er speciaal voor de botten en zorgt voor de opname van calcium en fosfaat. Door veel vitamine D3 binnen te krijgen, krijg je dus sterke botten. Daarnaast zit er vitamine B12 in vlees. Je hebt deze vitamine nodig om je zenuwstelsel op een goede manier te laten werken. Bij te weinig vitamine B12 kun je kans krijgen op bloedarmoede. 
  • Vetten: Vlees bevat ook veel vetten. De hoeveelheid eiwitten en vetten staan met elkaar in relatie. Des te vetter het vlees, des te minder eiwitten het product bevat. 
  • Vitamine A: In lever zit een grote hoeveelheid Vitamine A. Een teveel kan echter schadelijk zijn.

Brunch gezond vlees

Voor deze vitamines en eiwitten geldt dat je dit niet per se binnen hoeft te krijgen door middel van vlees. Er zijn ook genoeg andere producten waarmee jij toch deze bouwstenen binnen krijgt. Probeer dus ook eens wat duurzame recepten

Voorbeelden van onbewerkt vlees

De volgende voorbeelden worden geschaard over de categorie onbewerkt mager vlees:
Gevogelte (kipfilet etc)
Biefstuk
Magere runderlappen
Varkenshaas
Sukadelap
Hamlappen
Mager lamsvlees

Voorbeelden van bewerkt vlees

Alle vleeswaren
Gemarineerd vlees

Al het vlees dat voorafgaand is gerookt, gedroogd of waar conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. 

Wat mogen we eten aan vlees volgens de Schijf van Vijf?

Het eten van onbewerkt vlees staat dus in de schijf van vijf. Het advies is om per week niet meer te eten dan 500 gram per week. Er van uitgaande dat je 100 gram vlees per persoon nodig hebt om te verwerken in een maaltijd, is dit dus maximaal vijf keer per week vlees. Hoewel dit veel lijkt zitten we er nog overheen met de gemiddelde vleesconsumptie. Als het gaat om rood vlees mogen we van deze 500 gram hier maximaal 300 gram van per week. Veel rood vlees kan namelijk ook een verhoogd risico op kanker of diabetes met zich meebrengen.

Bron: Voedingscentrum