Wat is diervriendelijk vlees?

Hou jij wel van een stukje vlees, maar maak je je zorgen over de behandeling van de dieren voordat dit vlees op jouw bord is gekomen? Gelukkig zijn er genoeg diervriendelijke alternatieven in de vorm van scharrelvlees of ander diervriendelijk vlees. Zo kan jij met een gerust hart genieten van wat er op je bord ligt en hoef je niet meteen vegetariër te worden.

Keurmerk vlees is beter vlees

Wil je een diervriendelijke keuze maken? Kies dan voor keurmerk vlees. Een bekend keurmerk is het Beter-Leven keurmerk. Dit keurmerk wordt uitgedrukt in sterren. Hoe meer sterren, hoe beter het is gesteld met het dierenwelzijn. In de supermarkt kan je de diervriendelijke kip en de runderlappen met het Beter-Leven keurmerk vinden in het koelvak.

Dit keurmerk is heel transparant. Je ziet per dier terug hoe de leefomstandigheden zijn, afhankelijk van het aantal sterren. Een kalfje van een vleeskoe met één ster is minimaal drie maanden bij de moeder gebleven. De leefruimte van een vleesvarken is bij drie sterren minimaal 1,3 vierkante meter per vleesvarken.

Biologisch vlees

Een andere optie is bio vlees dat je kan herkennen aan het groene blaadje op de verpakking. Bio vlees is afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad. Ze kregen biologisch voer en zo weinig mogelijk antibiotica. Vind je niet alleen dierenwelzijn belangrijk, maar wil je ook gezonder eten? Ook dan is biologisch vlees een goede keus. Naast het EU-keurmerk voor biologisch vlees kennen we in Nederland ook het EKO-keurmerk.

Wat is biologisch dynamisch vlees?

Ook biologisch dynamisch vlees is diervriendelijk vlees. De boerderijen waar dit biodynamische vlees vandaan komt, moeten volgens de strenge biologisch dynamische richtlijnen werken. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de antroposofie van Rudolf Steiner. Het uitgangspunt hierbij is dat mens, dier, plant, bodem en heelal elkaar beïnvloeden.

De dieren krijgen de ruimte die ze nodig hebben om hun natuurlijke gedrag te laten zien. Koeien behouden bijvoorbeeld hun hoorns en in de stallen wordt biologisch stro gebruikt. Ook worden bij ziekte bij voorkeur kruiden gebruikt. Ook dit vlees kent een keurmerk: Demeter.

 

Dankzij de diervriendelijke alternatieven hoef jij je vlees niet te laten staan. Ga bewust op zoek naar producten met een keurmerk en gun alle dieren een beter leven.