5 Tips om je immuunsysteem te versterken

Het opbouwen van een gezond immuunsysteem omvat het maken van gezonde levenskeuzes, die jou gezamenlijk helpen infecties te bestrijden en je immuniteit in de loop van de tijd te versterken. Immuniteit is in het kort de sleutel tot een gezond leven en het is van vitaal belang om deze kracht gedurende je hele leven te koesteren. De belangrijkste vraag is dus hoe je jouw immuunsysteem kunt versterken? We behandelen hier 5 belangrijke tips om dit mogelijk te maken.

1. Kom (meer) in beweging

Elke dag je lichaam bewegen is bijzonder nuttig bij het oplossen en voorkomen van veel kwalen. Het wordt aanbevolen dat ieder volwassen persoon ten minste 150 minuten per week matig intensief beweegt of 75 minuten per week met een hoge intensiteit aan lichaamsbeweging doet.

Die lichaamsoefening hoeft echter niet altijd behoorlijk inspannend te zijn, zoals door gewichten te heffen. Als je gewoon meerdere keren per dag een simpele wandeling maakt is het ook goed. Je gaat dan niet alleen jouw huis uit maar verbetert ook jouw humeur door positieve endorfines vrij te maken.

2. Ontstress op tijd

Een beetje stress kan goed zijn. Het helpt je lichaam immers om zich op een uitdaging voor te bereiden. Maar als het te lang duurt, dan is het echt slecht voor je. Studies tonen aan dat het het afweersysteem van jouw lichaam kan verzwakken. Vermijd het daarom zoveel mogelijk.

Maak voldoende tijd vrij om te ontspannen en de dingen te doen die jij leuk vindt. Want een langdurige chronische stress kan jouw immuunrespons flink in gevaar brengen. Op de plotselinge momenten van stress zijn diepe ademhalingsoefeningen en een progressieve ontspanning twee eenvoudige manieren om deze negatieve energie te bestrijden.

3. Voer gezonde voedingsgewoonten in

Onthoud altijd goed dat al het voedsel dat je inneemt elke cel van jouw lichaam voedt. Het is daarom essentieel om een gezond en uitgebalanceerd dieet te gebruiken. Eet voor een gezond lichaam dus voedsel dat jouw lichaam met de juiste voedingsstoffen voedt. Alleen dan kan je immuunsysteem goed functioneren. Naast een uitgebalanceerde voeding, een gezonde levensstijl, voldoende beweging en ontspanning kunnen goed opneembare vitamines en mineralen helpen bij de ondersteuning van jouw immuunsysteem.

De voedingsstof quercetine staat bijvoorbeeld bekend om zijn antioxiderende activiteit bij het opruimen van radicalen en biedt anti-allergische eigenschappen die meehelpen bij de stimulatie van het immuunsysteem. Quercetine ervaringen tonen dan ook aan dat men bij het gebruik van dit voedingssupplement minder vatbaar voor griep of verkoudheid is. Bovendien is jezelf optimaal hydrateren ook van top belang. Water vervoert de zuurstof in het bloed naar verschillende delen van het lichaam. Het zorgt ervoor dat al je lichaamsfuncties soepel uitgevoerd worden, iets wat de immuniteit aangenaam verhoogt. Je kunt als je dat wenst één keer per dag wat citroensap aan jouw water toevoegen om te helpen bij het ontgiften.

4. Krijg een goede nachtrust

Zorg tevens voor een goede nachtrust want zonder dit heeft je immuunsysteem niet de kracht die het nodig heeft om ziekten te bestrijden. De meeste volwassenen hebben ongeveer 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Houd je aan een regelmatig bed tijdschema, blijf overdag actief en drink geen cafeïne of drank voor het slapengaan. Houd de slaapkamer ook lekker koel en schenk jezelf de tijd om aan het eind van de dag aangenaam te ontspannen.

5. Gun jezelf een dagelijkse dosis zonlicht

Vitamine D is essentieel voor een gezond immuunsysteem. Je krijgt het onder meer door zonlicht te absorberen. Je wordt ook meer aan frisse lucht blootgesteld door meer zonlicht te ontvangen. Dit is iets wat de activiteit in de spieren bevordert.

Onthoud altijd dat jouw immuniteit je ingebouwde verdediger is. Lever daarom voortdurend voldoende inspanningen om het te versterken. En blijf hierbij ook altijd lachen, want ook dat is heel goed voor jou en je immuunsysteem!