Waarom zijn vitamine C en D belangrijk voor onze gezondheid?

Heb jij je ooit afgevraagd wat vitamine C en D zo belangrijk maakt? Nou, je lichaam maakt van nature immers geen vitamine C aan, dus moet jouw dieet de juiste voedingsmiddelen of voedingssupplementen bevatten. En vitamine D is nodig om je lichaam te helen. Het wordt als een reactie op de blootstelling van jouw huid aan zonlicht geproduceerd. Maar zelfs als je de zonneschijn wat vermijdt, dan zijn er toch nog tal van andere manieren om deze essentiële vitamine binnen te krijgen.

Het nut van vitamine C

Als je veel verse producten kunt eten, dan is het misschien geen probleem om de aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Dit is geweldig nieuws, aangezien vitamine C essentieel voor het genezingsproces van je lichaam is. Deze vitamine is nodig om kraakbeen, bloedvaten, collageen en spieren te vormen of te ondersteunen. Volgens de Voedingscentrum zouden vrouwen ouder dan 18 jaar minstens 75 mg vitamine C per dag moeten nuttigen en mannen 90 mg. Veel personen halen hun vitamine C op natuurlijke wijze uit het voedsel dat ze eten. Enkele belangrijke voedingsbronnen voor vitamine C zijn: citrusvruchten (zoals sinaasappels en sinaasappelsap), rode pepers, aardbeien, zwarte bessen, broccoli, spruitjes en aardappelen.

Vitamine C en collageen

Vitamine C is zoals hierboven te lezen is belangrijk voor de werking van collageen in je lichaam. Collageen is een verbinding die in jouw huid aangetroffen wordt en in de bindweefsels waaruit je pezen, ligamenten, spieren et cetera bestaan. Het is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Na verloop van tijd breekt veroudering echter het collageen in jouw lichaam af en maakt het moeilijker om meer te produceren. In dit geval is de inname van collageen poeder aan te raden om het herstellen van de huid tot het versterken van botten te optimaliseren.

Het nut van vitamine D

Vitamine D is vooral van cruciaal belang voor het behoud van jouw gezondheid. De experts suggereren dat een gebrek aan vitamine D een rol kan spelen bij de preventie van hypertensie, diabetes type 1 en type 2, multiple sclerose en glucose-intolerantie. En lage vitamine D bloedspiegels worden ook met kanker in verband gebracht, astma bij kinderen en een verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten.

Afhankelijk van de leeftijd hebben zowel mannen als vrouwen elke dag 10 tot 20 microgram vitamine D nodig om gezond te blijven. Veel voedingsmiddelen bevatten gelukkig voldoende vitamine D om je gezond te houden. Desondanks geldt er voor jonge kinderen, mensen met een getinte huidskleur, personen die weinig buiten komen, ouderen en zwangere vrouwen het advies om extra vitamine D in te nemen.

De belangrijkste voedingsbronnen voor vitamine D zijn: vette vis (zoals tonijn, makreel en zalm), met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen (zoals sommige zuivelproducten), sinaasappelsap, sojamelk en granen, runderlever, kaas en eidooiers.

Voldoende vitamine C en D binnenkrijgen

Als je aan voedingsstoffen denkt die het immuunsysteem ondersteunen, dan denk je waarschijnlijk al vlot aan vitamine C en D. Als je veel vers fruit en groenten eet, dan is de kans groot dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt. Het nemen van vitamine C supplementen kan anders een tekort opvangen. Het voldoen aan een vitamine D behoefte is moeilijker. De meeste experts raden aan om je huid minstens een paar dagen per week aan 10 tot 30 minuten middagzon bloot te stellen om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Mensen met een donkere huid hebben mogelijk nog meer blootstelling aan de zon nodig.

Het zonlicht van november tot en met maart is veelal onvoldoende voor het lichaam om voldoende vitamine D aan te maken. Voeding en supplementen kunnen dan helpen om tekortkomingen in de vitamine D synthese door blootstelling aan de zon te compenseren. Vitamine C en D spelen een belangrijke rol om jou gezond te houden. De beste manier om ervoor te zorgen dat jij voldoende van deze vitamines binnenkrijgt, is een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.