Alles over e-nummers & duurzaamheid

Misschien heb je de term ooit wel eens gehoord. Het is namelijk vaak in het nieuws geweest de laatste tijd. Er circuleren veel verhalen over e-nummers. Dit zijn voornamelijk negatieve verhalen. Misschien is jou ooit verteld dat je het beste e-nummers kunt vermijden omdat ze slecht voor je gezondheid kunnen zijn. Het punt is dat er veel desinformatie de wereld in wordt gebracht. Daarom gaan wij in dit artikel wat dieper in op dit fenomeen. We gaan eerst in op de vraag: wat is een e-nummer? Vervolgens bespreken wij enkele producten met e-nummers. We ronden we dit artikel af met enkele feitjes wat betreft e-nummers.

Wat is een e-nummer?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen. Hier is een hele lijst met e-nummers van te maken. Ze worden meestal gebruikt om dit voedingsmiddel te verbeteren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de smaak van een voedingsmiddel te verhogen. Het kan echter ook gebruikt worden om voedsel er mooier uit te laten zien. Daar heerst bij veel mensen dan ook de paniek, want het gros van de bevolking denkt dat toevoegingen per definitie slecht zijn voor de gezondheid. Dit is echter een misvatting want de stoffen kunnen wel degelijk natuurlijk zijn. Zo worden sommige kleurstoffen bijvoorbeeld gewonnen uit planten. Anderen hebben een dierlijke oorsprong. Daarnaast worden er natuurlijk ook kunstmatig in de fabriek gemaakt. E-nummers is dus een overkoepelende term en er bestaan veel varianten.

Producten met e-nummers

Er zijn zoveel producten die hiervan zijn voorzien. . Je kunt voor de grap eens naar de supermarkt gaan en op de verpakking kijken waar ze allemaal in zijn verwerkt. Je zal dan namelijk echt versteld staan, want een groot deel van de voedingsmiddelen bevat deze e-nummers. Een voedsel fabrikant is verplicht om dit op de verpakking te zetten. Bovendien zijn er strenge voorwaarden aan verbonden. Alles moet eerst gecontroleerd en gecertificeerd zijn door voedselautoriteiten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er zomaar wat in het voedsel wordt gedaan.

Alleen in Europa

Veel mensen vragen zich af waar de ‘E’ voor staat. Dit kan vrij gemakkelijk uitgelegd worden, want de ‘E’ staat voor European. De E kan worden toegekend door de voedselautoriteiten. Dit wordt eerst onafhankelijk onderzocht door een wetenschappelijk instituut. Er zijn verschillende eisen aan verbonden. Zo moet de fabrikant aantonen waarom het noodzakelijk is om een bepaalde stof toe te voegen aan het voedsel. Ook moet het altijd beperkt worden tot de kleinste hoeveelheid. Daarna moet uiteraard worden vastgesteld of de aanvullende stof wel veilig is. Daarnaast zijn er nog enkele andere eisen die gesteld kunnen worden.

Al met al kan gesteld worden dat ze in Europa goed worden onderzocht en dat ze over het algemeen niet schadelijk zijn. Dat is een hele geruststelling.