Hoe begin je aan een gezondere levensstijl?

Je weet dat je gezonder zou moeten leven, maar waar begin je? De eerste goede voornemens van 2022 zijn wellicht alweer achter de rug. Toch wil je de verandering oppakken en de nodige veranderingen aanbrengen in je eetgewoonten en je lichaamsbeweging? De eigen motivatie is zonder meer de sleutel maar begeleiding door een coach kan daarbij heel nuttig zijn. En verder is het belangrijk om de voortgang te blijven volgen. Deze drie stappen helpen je om de verandering aan te brengen. We zullen ze eens nader gaan bekijken. 

Eigen motivatie als de sleutel tot verandering

Eigen motivatie is de sleutel; niemand kan je dwingen om blijvende veranderingen aan te brengen, behalve jijzelf. Vaak heb je ook een reden om gezonder te willen leven en het is goed om je hiervan bewust te zijn. Maak het voor jezelf heel duidelijk of je minder wilt wegen of dat je liever wat beter kan bewegen. Soms voel je je misschien wat moe terwijl je helemaal niet veel doet. Gezonder bewegen en je weer fit willen voelen zijn hele belangrijke zaken die het leven veel aangenamer maken. 

Begeleiding door een voedingscoach werkt motiverend

Begeleiding door een voedingscoach kan echter ongelooflijk nuttig zijn om op het juiste spoor te komen. Er spelen vaak veel zaken mee waardoor je vaak toch weer in een valkuil trapt. Een coach kan je veel informatie geven en tools aanreiken waarmee het leuker wordt om aan de veranderingen te werken. Zo hoef je niet overal zelf achter te komen en kun je de ervaring van je coach prima gebruiken. 

Stel een plan op en werk eraan

Begeleiding van een voedingscoach kan ongelooflijk nuttig zijn als je gezondere keuzes probeert te maken. Een coach kan je helpen een plan op te stellen dat bij je levensstijl en doelen past. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld je BMI berekenen, kijken waar je nu staat en bepalen wat jouw gewenste waarde is. 

Doe het samen met anderen

Een coach begeleidt vaak meerdere mensen. Het kan heel handig zijn om met een groep een aantal keer bij elkaar te komen. Een recente studie toonde aan dat degenen die met een groep werkten om af te vallen meer succes hadden dan degenen die het alleen probeerden te doen. Groepen bieden motivatie en steun, die beide essentieel zijn om gezonde veranderingen door te voeren. Per bijeenkomst kun je dan verschillende onderwerpen bespreken zoals bijvoorbeeld het boodschappen doen, tussendoortjes, indeling werk en privé, slaapgedrag, uitgaan en drinken. Je zult zien dat er ook bij jou nog heel veel winst te halen valt. 

Neem wat langer de tijd voor de verandering 

Een gezonde levensstijl heb je niet in een keer. Je zult voor de echte verandering de tijd moeten nemen omdat je gedrag moet veranderen. Het is belangrijk om je vooruitgang te blijven volgen, zodat je op de goede weg blijft. Het kan nuttig zijn om een eetdagboek of een bewegingsdagboek bij te houden. Je kunt ook online tools gebruiken om je te helpen op koers te blijven. 

De drie besproken stappen zullen je helpen de veranderingen aan te brengen die nodig zijn om een gezondere levensstijl te gaan leiden. Veel succes op je reis!