De vegetarische frikandel: hoe duurzaam?

Tegenwoordig besluiten steeds meer mensen om als vegetariër door het leven te gaan. Dit doen ze om meerdere redenen. In de eerste plaats omdat ze begaan zijn met het lot van de dieren. Tegelijkertijd eten ook steeds minder mensen vlees vanwege het klimaat. Het is tegenwoordig meer ‘mainstream’ om geen vlees te eten. Tegelijkertijd moet het het alternatief op vlees natuurlijk wel aangenaam, duurzaam en gezond zijn. Hiermee kunnen voedselgiganten namelijk meer mensen overtuigen om vegetarisch te gaan eten. Momenteel is de plantaardige frikandel zeer populair. In dit artikel gaan wij dieper in op de plantaardige frikandel. We bespreken eerst hoe duurzaam de vegetarische frikandel is. Daarna bespreken we de voordelen en nadelen van de vegetarische frikandel.

Frikandel vegetarisch: is het duurzaam?

In de eerste plaats kan al gesteld worden dat een reguliere frikandel duurzamer is dan menig andere snack. Dit komt omdat een frikandel is samengesteld uit verschillende restproducten. Deze restproducten zouden anders weggegooid worden, maar bij de frikandel worden deze hergebruikt. Uiteraard is het nog veel duurzamer om een vegetarische frikandel te eten. Het punt is namelijk dat deze zonder vlees is gemaakt en dat is altijd duurzamer dan producten met vlees. De veggie frikandellen zijn gemaakt van soja en tarwe. Volgens experts smaken ze bijna precies hetzelfde als normale frikandellen. Daarnaast heb je uiteraard de mogelijkheid om de smaak een boost te geven met sauzen en uitjes.

De voordelen van de vega frikandellen

Aan de ene kant kunnen we stellen dat de plantaardige frikandel enkele voordelen kent. De plantaardige frikandel speelt namelijk handig in op de behoeftes van veel Nederlanders. De frikandel is namelijk echt een populaire Nederlandse snack die veel wordt gegeten. Mensen die als vegetariër door het leven gaan, willen uiteraard ook zo nu en dan genieten van deze snack. Daarom is het fijn dat er een alternatief is. Daarmee stimuleer je mensen namelijk om vegetarisch te blijven eten. Daarom zou het ook mooi zijn wanneer de plantaardige frikandel niet alleen in de supermarkten te koop is, maar ook in snackbars en restaurants.

De nadelen van de veggie frikandel

Uiteraard zijn er ook enkele negatieve aspecten te benoemen. Het punt is namelijk dat vleesvervangers voornamelijk worden gemaakt, zodat het ‘reguliere vleesgerecht’ minder vaak wordt gegeten. De frikandel is dan echter niet één van de meest urgente snacks om te vervangen voor een vegetarisch alternatief. We gaven eerder in dit artikel immers al aan dat de frikandel per definitie al duurzaam is. Dit komt omdat er restvlees wordt gebruikt voor de frikandel. Er zijn vleessnacks die veel slechter voor het klimaat zijn. Het zou ook mooi zijn wanneer er voor die snacks alternatieve vleesvervangers op de markt komen.

Conclusie

In deze tekst zijn wij dieper ingegaan op de frikandel. Deze snack is zowel in de gewone als in de veggie vorm een duurzame snack. Smakelijk eten!