Inspiratie voor lekker en gezond eten bij ziekte: zo voel jij je binnen mum van tijd weer beter!

Eten als je ziek bent is voor bijna iedereen extra lastig. Je voelt je niet lekker, hebt nergens trek in en bent misschien zelfs wel enorm misselijk. Dan is het niet vreemd als je deze dagen nauwelijks tot niets eten. Hoewel je lichaam dit aan kan, zal dit het genezingsproces wel nadelig beïnvloeden. Je lichaam heeft immers energie nodig om de virussen in het lichaam te bestrijden. Bovendien ga je je alleen maar slapper en vermoeider voelen als je te weinig eet. Gezond eten is juist tijdens het ziek zijn zo belangrijk.

Wist je dat er zelfs voedingsmiddelen zijn die het lichaam extra kunnen ondersteunen? Daarom volgen hier enkele tips en inspiratie met dingen die je écht moet eten als je ziek bent. Zo voel je je binnen mum van tijd weer beter. 

Veel fruit

Ooit wel eens een beterschapsmand laten bezorgen bij iemand die ziek was? Dan is de kans groot dat deze gevuld was met allerlei soorten fruit. Dat is niet voor niets. Fruit zit bomvol broodnodige voedingsstoffen om het lichaam te ondersteunen. Nog een groot voordeel van fruit tijdens ziekte is dat het gemakkelijk weg te krijgen is. Je zal er minder snel misselijk van worden omdat het zeer licht verteerbaar is. Je lichaam heeft dus alle tijd om alle gezonde voedingswaarden binnen te krijgen. Hou je zeker niet in bij het eten van fruit. Dit keer hoef je je echt niet te houden aan het maximum van twee stuks fruit per dag. Gewoon lekker eten wat je kunt eten. Dan ben je weer veel sneller op de been.

Kippensoep

Kippensoep wordt al sinds mensheugenis gegeten bij ziekte. Grote kans dat jouw grootmoeder vroeger ook altijd een grote pan kippensoep maakte wanneer de kinderen ziek waren. Misschien doe jij dit zelf nu ook weer. Dat is niet voor niets. Sommige mensen geloven dat het een fabeltje is dat dit werkt tegen ziekte, maar niets is minder waar. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kippensoep bijdraagt bij het verminderen van een geïrriteerde neus en hoest. Daarnaast zitten er veel eiwitten, vitaminen en mineralen in. Ook door de hoeveelheid vocht is het een graag gegeten maaltijd bij ziekte. Zo voorkom je dat je uitdroogt door te weinig eten en drinken. Vaak voel je je na een kopje al een stuk sterker. Bovendien is het licht verteerbaar en dus gemakkelijker te eten bij ziekte.

Zalm

Het is heel goed voor het lichaam om regelmatig vis te eten. Uit onderzoek blijkt echter dat we dit veel te weinig doen. Juist wanneer we ziek zijn is het goed om dit wél te doen. Met name zalm is hier uitermate geschikt voor. Het bevat een heleboel eiwitbronnen en vitamine D. Ook gedurende de straffe wintermaanden is het dan ook een prettig voedingsmiddel om tot je te nemen. Liever een niet te zware maaltijd? Rooster dan twee boterhammen en beleg deze met kruidenkaas en gerookte zalm. Een heerlijke, luchtige en bovenal gezonde maaltijd.