Noten: Hoeveel noten kun je per dag eten?

De meeste mensen weten dat noten hartstikke gezond zijn. Maar daar is nog niet alles mee gezegd, want helaas is niets gezond als je er te veel van eet, en in het geval van noten gebeurt dat veel sneller dan je denkt! Bijvoorbeeld, als je ooit hebt overwogen om een paar honderd gram amandelen te eten in plaats van een volledige maaltijd, dan heb je je lichaam waarschijnlijk meer kwaad dan goed gedaan. Laten we eens kijken naar een aantal verschillende noten en wat de aanbevolen hoeveelheid is voor het volgen van een evenwichtig dieet.

Amandelen

Hoewel amandelen heel gezond voor je kunnen zijn, beschikken ze echter ook over veel vet en calorieën. Als je amandelen bij elke maaltijd eet, kan het slim zijn om daar nog eens over na te denken, want elke ons bevat ongeveer 160 calorieën en 15 gram vet, terwijl de aanbevolen dagelijkse portiegrootte ongeveer 20 amandelnootjes zijn. Dit geldt trouwens niet alleen voor hele noten, maar ook voor andere producten gemaakt van amandelen, zoals amandelmeel en amandelolie.

Walnoten

Walnoten worden geroemd om talloze gezondheidsvoordelen, dus als je ze nog niet in je dieet hebt opgenomen, moet je daar zeker mee beginnen! Maar doe dat wel met mate, want een bijwerking van het eten van te veel walnoten kan een opgeblazen gevoel in de buik of losse ontlasting zijn. Dit is natuurlijk niet erg prettig, dus het is het beste om jezelf te beperken.

Hoewel er is aangetoond dat walnoten gunstig zijn voor de behandeling van onder meer diabetes type 2 en het verminderen van het risico op kanker, wordt er aanbevolen om het te houden bij ongeveer zeven hele noten zonder dop per dag.

Wil je online noten kopen, bezoek dan vooral de website van de Kruidenbaron voor een uitgebreid assortiment van noten, supplementen, koffie, thee en handige toebehoren. Wil je jouw kruidenkastje verder uitbreiden, dan kun je natuurlijk ook tal van kruiden kopen om direct te beginnen met jouw wereldcuisine!

Cashewnoten

Cashewnoten staan bekend om hun aangename romige smaak, waardoor ze een prima vervanger zijn voor hartigheidjes zoals chips, maar je moet niet vergeten dat ze zeer verslavend kunnen zijn en alleen met mate in een gebalanceerd dieet passen. Volgens de expert moeten we het houden bij een handjevol cashewnoten per dag, en dat is om verschillende redenen. Een van de meest extreme is dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor de aminozuren in cashewnoten, zoals tyramine en fenylethylamine, die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Pistachenoten

Tenslotte kijken we naar een van de lekkerste noten die je met plezier kraakt, en dat zijn natuurlijk pistachenoten. Het eten van 1 á maximaal 2 handjes pistachenoten per dag wordt aanbevolen, omdat ze vrij veel calorieën en natrium bevatten. Dit kan misschien nogal frustrerend zijn, want pistachenoten zijn zo gemakkelijk te kraken en te eten dat je de tel gemakkelijk kwijtraakt! Wees dus voorzichtig bij het serveren van pistachenoten, of welke noot dan ook, zodat je noten eten gezond weet te houden.