Wat zijn biologische eieren?

Veel mensen genieten van een lekker eitje bij het ontbijt. Het eten van eieren brengt ook veel voordelen met zich mee. Een ei heeft relatief weinig calorieën, maar is tegelijkertijd voorzien van veel belangrijke voedingsstoffen. Een ei zit namelijk boordevol goede vitamines en eiwitten. Als je in de supermarkt een blik werpt op de eieren, dan merk je al snel op dat er veel verschillende soorten eieren zijn. Je vindt onder ander eieren in een groene biologische verpakking. Deze eieren zijn vaak wat duurder dan de andere eieren. Maar wat zijn biologische eieren precies? Aan welke eisen moeten eieren voldoen, voordat ze als biologisch verkocht mogen worden? In dit artikel gaan wij op enkele aspecten in. Maar eerst bespreken we even waar je bio eieren aan kunt herkennen.

Hoe herken je de bio eieren?

We hadden het in de inleiding al even over de groene verpakking waar je biologische eieren aan zou kunnen herkennen. Het punt is echter dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Je kunt wel altijd de ei codes checken op de verpakking. Deze moet namelijk verplicht op de verpakking staan. De biologische ei is altijd voorzien van de code ‘0’. De code is doorgaans wat langer, maar aan het eerste cijfer kun je het type ei herkennen. Vrije uitloop eieren hebben de ei code ‘1’. Scharreleieren hebben de code ‘2’. Dan heb je ook nog de zogenaamde koloniehuisvestiging. Deze eieren zijn voorzien van code ‘3’, maar die zal je niet aantreffen in de Nederlandse supermarkt aangezien ze niet meer verkocht mogen worden. In sommige andere landen kun je deze nog wel aantreffen in de supermarkt.

Naast de codes worden er overigens ook nog andere keurmerken gehanteerd. Zo heb je het keurmerk ‘Beter leven’. Deze onderscheiden drie classificaties. Biologische eieren krijgen drie sterren. Dit betekent dat er volle aandacht ligt op het dierenwelzijn.

De verschillende eisen

Je weet nu waar je een biologisch ei aan kunt herkennen, maar aan welke eisen moet een ei voldoen voordat deze het predicaat biologisch ei mag dragen? Er zijn verschillende voorwaarden aan verbonden. Hieronder bespreken wij enkele belangrijke eisen.

– Minimale uitloop van 4 m2 per kip

Kippen moeten voldoende ruimte hebben om fijn te kunnen leven. In principe geldt: hoe meer ruimte elke kip krijgt, hoe beter dit is voor de kip. Een belangrijke eis is dat een kip een minimale uitloop van 4m2 moet hebben. Tegelijkertijd mogen er ook maximaal 6 kippen per vierkante meter rondscharrelen.

– Voldoende nachtrust

Het klinkt misschien raar, maar er zijn ook eisen aan de nachtrust verbonden. Een biologische kip moet minimaal 8 uur per dag nachtrust krijgen. Deze nachtrust moet ook ononderbroken zijn. Dit is goed voor het welzijn van de kip en daarom wordt daar ook rekening mee gehouden. Ook moeten ze minimaal 8 uur per dag toegang hebben tot de vrije uitloop.

– Snavels mogen niet gekapt of geslepen worden

In sommige gevallen wordt het puntje van de snavel van een kip gekapt. Dit wordt ook wel ‘snavelkappen’ genoemd. Dit wordt in Nederland doorgaans gedaan bij de geboorte van het kuiken middels infraroodstraling. Dit wordt gedaan om verenplukken en kannibalisme tegen te gaan. In Nederland is dit tegenwoordig verboden en het niet kappen van de snavel is een belangrijke eis om te voldoen aan het predicaat biologisch.

In dit artikel hebben wij de verschillende soorten eieren besproken en aangegeven dat de biologische ei met code ‘0’ verkocht wordt. We hebben uitgelegd aan welke eisen ze moeten voldoen om het keurmerk te krijgen.