6 tips | Zo val je af op een natuurlijke manier!

natuurlijk afvallen

Steeds meer mensen hebben de voorkeur om op een natuurlijke manier af te vallen. Dit betekent dat er totaal geen gebruik wordt gemaakt van pillen, shakes of diëten. Je doet het allemaal zelf. Bovendien weet jij zelf het beste wat jouw eigen lichaam aan kan. Met enige aanpassingen in je voedingspatroon en lichaamsbeweging kun je al een heel eind komen. Op welke manieren kun jij natuurlijk afvallen en wat heb je hiervoor nodig?

Hoe val je af op een natuurlijke manier?

Als het gaat om afvallen op natuurlijke wijze is er niet één handleiding of strategie. Het gaat erom wat jij voelt en wat jij aankunt. Maar er zijn natuurlijk een aantal basisprincipes die je in gedachten kunt nemen bij jouw strijd tegen de kilo’s. Kijk ten eerste eens naar jouw voedingspatroon en schrijf eens alles op wat je per week eet. Hoeveel tussendoortjes nuttig je? Wat is je ontbijt? Wat is je lunch? Wat is je diner? Wanneer je alles opschrijft wat je eet, ga je bewust nadenken over je voedingspatroon. Hoeveel calorieën krijg je op dit moment binnen? Kan je hierin verminderen? Bij ‘minderen’ kun je bijvoorbeeld denken aan minder suikers, vetten en zoute en snelle koolhydraten. Streep dus eens een paar koekjes, chips, snoeps of snacks door op die lijst en probeer dit vol te houden. Vervolgens streep je na een paar weken nog een paar momenten door waarop je chips, snoep of snacks nuttigt. Probeer dit vervolgens ook een tijdje vol te houden. Wanneer dit lukt, zal je zien dat je na een tijdje helemaal niet meer aan de snoep- of snack momenten hoeft te denken.

Tips voor natuurlijk afvallen

Zoals gezegd is er niet één strategie. Maar om je op weg te helpen zetten we hier een aantal opties neer. Bekijk welke optie bij jou en vooral bij je lichaam past. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt bij de methode en dat je het aan kan.

1. Intermittent vasten

Over Intermittent vasten schreven we al eerder een blog. Bij Intermittent vasten eet je de ene dag normaal en de volgende dag niks. Dit heet Alternate Day Fasting. Wanneer dit niets voor je is, kun je ook kiezen voor de 16/8 methode of het 5:2 dieet. Wat houdt dit in? Bij de 16/8 methode eet je 16 uur niks en 8 uur wel. Nee, dit betekent niet dat je 8 uur achter elkaar eet :). Dit betekent dat je 8 uur de tijd hebt om je normale, reguliere maaltijden te nuttigen. Jouw 8 uur kunnen bijvoorbeeld ingaan om 12 uur ‘s middags. Op dat moment ga je lunchen. Dit is voor jou dus de eerste maaltijd. Vervolgens neem je in de tussentijd een gezonde snack en eet je avondeten. Na 20:00 uur ‘s avonds eet je vervolgens niet meer. Een groot voordeel van intermittent vasten is de verwerkingstijd die het lichaam heeft om het voedsel te verwerken. Deze is langer dan normaal. 

Duurzaam eten

2. Verse voeding

Wanneer je wilt afvallen is het slim om vooral verse producten te nuttigen. Verse producten zijn producten waar geen ingrediënten aan toegevoegd. Hierdoor weet je precies wat erin zit en nuttig je geen bewerkte smaakmakers waar je niets vanaf weet. Bij verse producten kun je denken aan: groenten, fruit, vlees, vis, noten, granen en zaden.

3. GEEN suiker!

Dit hoor je eigenlijk altijd wanneer je een dieet aangaat. Geen suiker! Misschien vind je dit wel het allermoeilijkste van alles. Geen koekjes, snoepjes, chips of andere producten meer waar suikers in zitten. Het geheim is om ze ook echt niet te kopen. Wanneer je ze niet in huis hebt, kun je ze ook niet eten. Woon je nog met anderen? Vraag dan of de andere gezinsleden met je mee willen doen. En als ze dan echt zelf iets zoets willen eten, dan mogen ze het zelf kopen. Maar dan mag jij niet weten waar het ligt. Zo voorkom je dat er weer chips of snoep in huis is en jij in de verleiding kan komen. Heb je toch echt behoefte aan een tussendoortje? Bekijk dan eens welke groenten je lekker vindt en pak dat als tussendoortje. Koop bijvoorbeeld een zak wortels, radijsjes, komkommer of tomaat. Doop het in de hummus en je hebt een lekker en gezond tussendoortje!

gezond tussendoortje

4. Kook met weinig zout

Zout geeft smaak aan eten, dat zul je niet ontkennen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom je het veel toevoegt aan de maaltijden. Zonder zout zit er geen smaak aan, of is het flauw. Toch is koken met weinig zout veel gezonder voor je. Schrijf eens op hoeveel zout er in jouw gerechten zit die je wekelijks klaarmaakt. Kun je in sommige gevallen het zout veranderen in andere kruiden? Aardappels kun je bijvoorbeeld klaarmaken met kruiden en specerijen als tijm, gember, ui en knoflook. Door het toevoegen van deze kruiden krijg je ook veel smaak maar hoef je minder zout toe te voegen. 

5. Meer eiwitten

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je veel eiwitten binnenkrijgt. Volgens de World Health Organization (WHO) is 0.8 gram per dag voldoende. Dit haal je in de praktijk makkelijk. In één ei zit namelijk al 13 gram en in een glas karnemelk zit al 0.8 gram. Daarnaast zijn eiwitten ook goede voedingswaarde. Je voelt je sterk en kan daardoor veel lichaamsbeweging aan. Laat dat nu ook net belangrijk zijn!

6. Lichaamsbeweging

Als laatste lichaamsbeweging. Misschien ben je niet zo’n sporter. Je weet dat het goed voor je is maar je vindt het verschrikkelijk. Dan is het slim om eens te kijken hoe je dagelijkse routine eruit ziet. Je kunt dan kijken of je hier enkele veranderingen in kunt maken waardoor jij toch meer lichaamsbeweging krijgt. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar het werk in plaats van met de auto. Of leg producten die je veel nodig hebt op zolder. Zo moet je elke dag een paar keer die trap op. Slim toch! Bedenk dus creatieve ideeën waardoor jij niet eens doorhebt dat je meer beweegt. 

Bron: Voedingscentrum, Gezond afvallen