4 manieren om vaker natuurlijk te eten

natuurlijk eten

Dat natuurlijk eten goed voor je is zal wellicht niets nieuws zijn. Door te kiezen voor natuurlijke producten nuttig je minder toegevoegde smaakmakers en eet je verse producten. Deze producten zijn gezonder en beter voor mens en milieu. Hoe kun jij jouw dagelijkse voedingspatroon aanpassen met natuurlijke producten? We geven je graag een aantal tips. 

Wat is natuurlijk eten?

Gebruik maken van natuurlijke producten is koken zonder pakjes en zakjes. Aan natuurlijke producten zijn geen smaakmakers toegevoegd en ze komen dus vers van de natuur. Je kookt dus simpel, vers en gezond. Natuurlijk eten bestaat uit het eten van veel groenten, fruit en noten. Hoe kun je dit eten herkennen in de supermarkt? Je kunt het beste de lijsten met ingrediënten gaan lezen. Wanneer er een hele lijst met eigenschappen op staat en er een aantal ingrediënten op staan die je helemaal niet kent, is er grote kans dat het product bewerkt is. In dit geval is dit product niet natuurlijk. Wanneer het gaat over een groente, of over noten en er staat niks op het product waaraan je kunt zien dat het is bewerkt, is het grote kans dat het product onbewerkt is. Om zeker te weten dat er geen smaakmakers zijn toegevoegd, kun je ook jouw groenten en fruit bij de lokale boer halen. Je hebt dan leuke, soms nieuwe groentes. Ze zijn allemaal vers van de boer en je probeert elke dag eens een nieuw recept. Gezond maar toch hip dus. 

Hoe kun je vaker natuurlijk eten?

Het natuurlijke eten toevoegen in jouw voedingspatroon kan even een dingetje zijn. Hoe laat je de suikers los en hoe verander je de avondmaaltijden met de verse, natuurlijke producten van de lokale ondernemers?

Vermijd pakjes en zakjes bij je avondmaaltijd

Je bent misschien wel een liefhebber van pakjes en zakjes. Met behulp van deze pakjes en zakjes heb je binnen mum van tijd een heerlijk gerecht op tafel. Maar heb je weleens gekeken naar de smaakmakers die er in de saus zitten? De hoeveelheid E-nummers? En hoeveel vetten en suikers je toevoegt wanneer je de saus uit het pakje gebruikt? Het is waarschijnlijk veel meer dan wanneer je een eigen saus maakt en eigen groenten toevoegt. Zoek dus je gerechten in een kookboek of op internet en vermijd de pakjes in de supermarkt.

Lokaal eten

Het is super leuk om je groentes en fruit bij de lokale boer te halen. Zo krijg je de groentes vers van het land. Dit is pas natuurlijk. Daarnaast weet je zeker dat de groentes niet vervoerd zijn van land naar land en dus eigenlijk helemaal niet meer zo vers zijn. De groentes zijn verbouwd in Nederland en niemand behalve de boer heeft met deze natuurlijke producten te maken gehad. Je eten is lekker vers. Dit komt ook omdat je groentes van de boer ontvangt die op dat moment worden geoogst. Je ontvangt bijvoorbeeld geen zomergroente in de winter. In een andere blog staat precies uitgelegd welke groenten bij welk seizoen horen. De groentes die niet in het seizoen zijn, liggen vaak wel in de supermarkt. Het kan zijn dat ze hier bijvoorbeeld al een half jaar liggen en dus totaal niet vers zijn.

Biologisch eten, hetzelfde als natuurlijk?

Onderzoek heeft bewezen dat biologisch eten gezonder is en het is daarnaast beter voor mens en milieu. Bij biologisch eten wordt rekening gehouden met het dierenwelzijn en met het milieu. Als aan de voorwaarden van biologisch eten wordt voldaan, krijgt het vlees of groente een keurmerk. Hieraan kun je zien dat er rekening is gehouden met de welzijn en dat je met een gerust hart jouw stukje vlees kunt nuttigen. Biologisch eten is iets anders als natuurlijk eten. Biologisch eten is wel natuurlijk maar niet per se andersom. Biologisch eten gaat nog een stapje verder. Je eet dan namelijk alleen de producten waar ook daadwerkelijk een keurmerk op zit. Bij natuurlijk eten check je zelf de E-nummers en de toegevoegde stoffen. Er zit dus niet een bepaalde lijst aan vast – dit mag je niet en dit wel -. Bij natuurlijk eten gaat het erom dat je rekening houdt met de natuur. Je nuttigt producten die in het seizoen zijn, waar geen toevoegingen aan zijn gedaan en die met respect voor mens, dier & milieu zijn bereid.

natuurlijk afvallen

Bewust kiezen voor een winkel

De lokale boer werd net al even genoemd. Bij natuurlijk eten begint de voeding bij het kiezen van de juiste winkel. Het kan maar zo zijn dat je een biologische winkel in de stad hebt of een supermarkt die net een beetje meer doet aan de welzijn van mens, dier en milieu. Kies dan eens voor deze winkel in plaats voor de standaard supermarkt. Het kan zijn dat je iets meer geld kwijt bent, maar dat je daardoor wel alle natuurlijke producten hebt die je wilt hebben. Denk dus eens out-of-the-box en probeer eens wat. Misschien beschikt jouw stad wel over meer duurzame initiatieven dan je zou denken.